Çankırı'daki Bu Resim Kursu Çeyrek Asırdır Devam Ediyor

Çankırı İl Kültür Müdürlüğü tarafından 1992 yılında başlatılan resim kursu 25 yıldır devam ediyor.

Çankırı'daki Bu Resim Kursu Çeyrek Asırdır Devam Ediyor
Kursa katılan kursiyerler tarafından “Resim Sergisi” 100. Yıl Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galeri Salonunda açıldı. Açılışa Vali Yardımcısı Murat Ertekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Kemal Karatatar, daire amirleri, şube müdürleri, davetliler, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

60 eserin yer aldığı serginin açılışı yapıldıktan sonra katılımcılar eserleri beğeniyle izledi.

Sergi 5 Ocak 2018 tarihine kadar gezilebilecek.

Kursiyerlerin severek ve isteyerek katıldıkları kursta birçok farklı eser ortaya çıkıyor. Çeyrek asırdır devam eden kursta ise yaptığı eserlerle Emrah Yıldız ön plana çıkıyor. Kamuda memur olarak çalışan işitme engelli Emrah Yıldız yaptığı eserlerle katılımcıların ve sanatseverlerin ilgisini üzerine topluyor. Küçük yaştan itibaren resim yaptığını dile getiren Yıldız, “Küçüklükten beri resim yapıyorum. 7 yaşımdayken bir ağacın damarlarını çizmiştim. Ortaokul ve lisede de resim yarışmalarına girdim. O yarışmalarda da dereceler aldım” dedi.

Çocukluktan gelen merakını hala sürdürdüğünü ifade eden Yıldız, çeşitli destekler alarak resim yapmaya devam ettiğini dile getirdi. Yıldız, şunları söyledi:

“Üniversiteye başladığımda kendimi geliştirmek için çeşitli resimler yaptım. Daha sonrasında bu kursa gelerek kendimi geliştiriyorum. Hocalarımdan destek alıyorum. Resimleri yaparken hayal gücümü kullanıyorum. Mitolojik ve fantastik tarzda resimler yapıyorum.”

Kurs eğitmeni Emre Oran ise 3 yıldır bu kursta hocalık yaptığını söyledi.

Oran, kursa 16 kişinin katıldığını belirterek, “Elimden geldiğince arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorum. Herkesin farklı bir hayal dünyası var, farklı tarzları var. Buna göre şekillendirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıldız’ın yaptığı resimler hakkında bilgi veren Oran, “Emrah kardeşimiz var burada güzel resimler yapmakta. Sürreal, illüstrasyon tarzında resimler yapmakta. O daha farklı birisi. Resim yapmayı gerçekten çok seviyor. Çok da başarılı bir arkadaşımız” şeklinde konuştu.



25 yıldır devam ediyor

Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü Nusret Acar da resim kursunun çeyrek asırdır devam ettiğine değinerek, “Resim kursumuz 25 yıldır devam ediyor. Kursiyerlerimiz özveriyle çalışmaktalar. Her meslek grubundan kursiyerlerimiz var. Bunlardan biriside Emrah. Emrah genelde fantastik tarz üzerinde çalışmalar yapıyor. Yaptığı resimlere büyük beğeni alıyor” dedi.

Resim kursuna ve sergiye ilişkin açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatar şunları söyledi:

“Güzel sanatlar galerimizde plastik sanatlar üzerine yönelik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 25 yıldır devam eden yağlı boya kursumuzda 16 kursiyerimiz toplamda 60 eser ürettiler. Böyle sanat insanın duygularının tezahürü olarak oluşuyor. Plastik sanatlarda kültür ve sanat dallarının ince yönlerinden bir tanesi özellikle resim zor bir sanat dalı. Bir resmin ortaya çıkması için günlerin belki de ayların geçmesi gerekiyor. Ortaya çıkan eser ise sanatçının ruh güzelliğini yansıtıyor.”

“Türkiye’de bu kadar uzun süreli kurs bilmiyoruz”

Çeyrek asırlık kursun Türkiye’de örneğinin çok az olduğunu aktaran Karatatar, “Bir işin yapılıyor olması önemli olmakla birlikte bu işin sürdürülebiliyor olması kültür ve sanat camiasında önem arz ediyor. Belki Türkiye’de bu kadar uzun süreli kursu bilmemekle birlikte bu şekilde sürdüren illerden birisiyiz. Bu bir fedakarlık işi. Arkadaşlarımız kursiyerlerle birlikte gece yarılarına kadar kursiyerlerimizle birlikte oluyorlar, fedakarlık gösteriyorlar. Ortamın ve sanatçının eserlerini üretebilmesi için ortamın sıcaklığı önemli, biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz arkadaşlarımızla. Kurs süresi 15 Kasım’da başlayarak 15 Haziran’da bitiriyoruz. Yaklaşık 7 aylık bir süre. Haziran’a kadar yapılan eserleri de yeni kursumuzun başlangıcında sergiliyoruz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA