Borsada Gong TÜBİTAK Marmara Teknokent İçin Çaldı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ: 'Girişim Sermayesi Fonumuz ile temelde kendi sektörümüzdeki fintek firmalarından başlamak üzere, yüksek katma değer üreten, özellikle ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayabilecek firmalara doğrudan finansman desteği de sağlıyor olacağız' 'Bu fona yakın gelecekte sektörün büyük paydaşlarını da entegre edeceğiz'.

Borsada Gong TÜBİTAK Marmara Teknokent İçin Çaldı
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Girişim Sermayesi Fonumuzla, temelde kendi sektörümüzdeki fintek firmalarından başlamak üzere, yüksek katma değer üreten, özellikle ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayabilecek firmalara doğrudan finansman desteği de sağlıyor olacağız. Bu fona yakın gelecekte sektörün büyük paydaşlarını da entegre edeceğiz." dedi.

Borsa İstanbul Özel Pazar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Teknokent arasında gerçekleştirilen iş birliğinin imza ve gong töreni Himmet Karadağ, TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Orhan Çömlek ve bu iş birliğinin ilk modeli olan DTİ İmplant'ın Genel Müdürü Talat Buğur'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Gong töreninin ardından konuşan Karadağ, borsaların entegrasyonu kapsamında Türkiye'de yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi vererek, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına bundan sonra her alanda ve her ölçekte hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi.

Sağlıklı ve sürdürülebilir finansal piyasalar için doğru ölçek ve doğru kurumsallığın önemine işaret eden Karadağ, şunları kaydetti:

"Halka arz ürünümüze startup firmalarını istemiyoruz. Çünkü ölçeği ve kurumsallığı yakalamamış firmalarla halka arza geldiğinizde, firmalarımız başarılı olmadığı gibi, bundan ne sektör, ne düzenleyici otorite, ne bizler istifade ediyoruz. Firmaları sağlıksız ve aşırı fonlama ile büyütemiyoruz. Kötü tecrübelerden hareketle, dünya uygulamalarında olduğun gibi biz ölçeğini henüz yakalayamamış firmaları halka arz için beklemiyoruz. Ancak entegre bir finansal süpermarket haline gelen Borsa İstanbul'un diğer ölçekteki firmalara da finansal çözümler üretebilmesi gerekiyor."

Karadağ, bu amaçla, fon sağlayıcılar ile küçük ve orta ölçekteki firmaları buluşturan Borsa İstanbul Özel Pazar'ı önümüzdeki yıldan itibaren daha aktif şekilde kullanacaklarını aktardı.

Halka arza henüz hazır olmayan, hazırlanmak üzere hem fona hem kurumsallığa ihtiyacı olan firmaları fon sağlayıcılar ile buluşturarak büyütmeyi ve halka arza hazır hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Karadağ, nihai hedeflerinin bu firmaların halka arza gelmesi olduğunu söyledi.

Karadağ, "Önümüzdeki yakın dönemden itibaren Borsa İstanbul olarak aktif olarak bu süreçlerin içinde olacağız. Girişim Sermayesi Fonumuzla, temelde kendi sektörümüzdeki fintek firmalarından başlamak üzere, yüksek katma değer üreten, özellikle ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayabilecek firmalara doğrudan finansman desteği de sağlıyor olacağız. Bu fona yakın gelecekten sektörün büyük paydaşlarını da entegre edeceğiz." diye konuştu.

- "DTİ İmplant ilk ele alacağımız startup firmalarından olacak"

TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Orhan Çömlek teknolojinin ilerlemesi ile eski şirketlerin yerini kaybettiğini, yeni startup'ların eski şirketlerin yerini aldığını söyledi.

Türkiye'deki startup şirketlerin gelişiminden bahseden Çömlek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Neden Türkiye'deki startup'lar ilk 500'e girmesin, borsaya açılmasın? Sadece sermaye olarak bir yerlere gelmelerini uygun bulmuyor borsa yönetimi, bu şirketlerin kurumsallaşmasını istiyorlar ve bu çok doğru bir tespit. Bu yüzden startup'ların gelişmesi için öncelikle teknokentlerde ağırlıyoruz, elimizden geleni yapıyoruz. DTİ İmplant anlaşma çerçevesinde ilk ele alacağımız startup firmalarından biri olacak. Bu firmamız ihracatta yapıyor, ülkeye katkı sağlıyor, bununla da gurur duyuyoruz."

Çömlek, fintek firmalarını desteklemek amacıyla Karadağ'a, TüBİTAK Marmara Teknokent'te bulunan 30 bin metrekarelik kapalı alanda arzu edilen ölçekte bir kuluçka merkezini fintek startuplarını desteklemek amacıyla birlikte işletme teklifinde bulundu.

Konuşmaların ardından anlaşmanın imzaları atıldı.

Kaynak: AA