AB-Meksika Ticaret Anlaşması Müzakereleri Uzadı

ABMeksika arasında bu yıl tamamlanması beklenen serbest ticaret anlaşması güncelleme müzakereleri, bazı konularda uzlaşı sağlanamaması nedeniyle uzadı.

Avrupa Birliği (AB) ve Meksika arasında bu yıl tamamlanması beklenen serbest ticaret anlaşması güncelleme müzakereleri, tarım ve gıda ürünlerinin korunması, menşei kuralları ve uzlaşmazlık giderme mekanizması gibi konularda uzlaşı sağlanamaması nedeniyle uzadı.

AB ve Meksika arasında 17 yıl önce yapılan serbest ticaret anlaşmasının güncellemesine yönelik Brüksel'de bu hafta yapılan müzakerelerin ardından Meksika Ekonomi Bakanı İldefonso Guajardo ve AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ortak basın toplantısı düzenledi.

Meksika Ekonomi Bakanı Guajardo, "Anlaşma sağlamak amacıyla yapılan görüşmelerde önemli ilerleme kaydettik. Ancak bazı konuları beklemeye aldık. Önümüzdeki günlerde bu konulara yoğunlaşacağız." diye konuştu.

Guajardo, taraflar arasındaki mevcut ticaret anlaşmasının 2000 yılında yapıldığını hatırlatarak, anlaşmanın 21'inci yüzyıl koşullarına uygun bir şekilde güncellenmesi gerektiğini, çalışmaların neredeyse tamamlandığını söyledi.

- "Müzakereleri tamamlamaya yakınız"

Guajardo, bu müzakereleri 2017 yılında tamamlama hedefi konulduğunu belirterek, "Belirlenen yüksek hedef nedeniyle müzakereleri tamamlamaya yakınız. Bu aşamada bazı konular dikkatlice ele alınmalı. AB'nin hazırladığı yeni yatırım modelini dikkatlice inceliyoruz." dedi.

Tarımsal ürünler, gıdalara özgü coğrafi işaretler, menşe adlarının korunması ve tescilli markalara ilişkin görüşmelerin devam edeceğini bildiren Guajardo, anlaşmanın güncellenmesinin her iki tarafın faydasına olduğunu, müzakerelerin tamamlanması için bir süre sınırı bulunmadığını kaydetti.

- "Gelecek yıl anlaşma sağlanacağını düşünüyorum"

AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Malmström de tüm hafta yoğun görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve ilerleme sağladıklarını ifade ederek, "Anlaşmaya yakınız ama henüz bu noktada değiliz. Gelecek yıl anlaşma sağlanacağını düşünüyorum." dedi.

Müzakerelerde sürdürülebilir kalkınma, iş ve çevre kuralları, insan hakları ve yolsuzlukla mücadele gibi konuların da bulunduğunu bildiren Malmström, önümüzdeki haftalarda anlaşma sağlamaya çalışacaklarını kaydetti.

Malmström, ticaret anlaşması müzakerelerinin son aşamasında bazı konuların kalmasının normal bir durum olduğunu, çeşitli konular üzerinde zaman kaybetmeden çalıştıklarını söyledi.

- "Her müzakere kendisine özgüdür"

Cecilia Malmström, müzakerelerin tamamlanması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Her müzakere kendisine özgüdür. Bunun tamamlanacağı tarihi net olarak veremem. Bazı teknik konular biraz zaman alacak." diye konuştu.

Malmström, AB'nin son dönemde yaptığı bütün ticaret anlaşmalarında uzlaşmazlık giderme mekanizması bulunduğunu da söyledi.
Kaynak: AA