28 Şubat Davasında Savcı Görüşünü Açıkladı Açıklaması (2)

'(Dönemin Genelkurmay Başkanı) Karadayı'nın BÇG'nin karargahta kurulmasından ve BÇG belgelerinden haberinin olmaması düşünülemez' 'Çevik Bir, BÇG şemasında BÇG'nin başındaydı' '(Dönemin KKK Başkanı) Hikmet Köksal'ın talimatıyla 4 Şubat 1997'de zırhlı araç ve tanklar Sincan'ın en işlek caddesinde sabah ve akşam yürütüldü'.

"28 Şubat" dönemine ilişkin 103 sanıklı davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, cezalandırılmasını istediği sanıklardan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'yla ilgili, "Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) karargahta kurulmasından ve BÇG belgelerinden haberinin olmaması düşünülemez" değerlendirmesinde bulundu.

Savcı, BÇG şemasının başında ise dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in bulunduğunu ifade etti.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, sanıklardan Karadayı ve Bir'in de arasında bulunduğu 60'ının "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak" suçlarından "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılmalarını isterken, sanıklara ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Buna göre görüşte, İsmail Hakkı Karadayı'nın 30 Ağustos 1994 ile 30 Ağustos 1998 arasında Genelkurmay Başkanı olduğuna dikkat çekildi.

BÇG'nin kurulması, rapor sistemi, harekat konsepti, eylem planı konularındaki belgelerin, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir tarafından Genelkurmay Başkanı emriyle Kara Kuvvetleri Komutanlığına, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına, Hava Kuvvetleri Komutanlığına, Jandarma Genel Komutanlığına ve ilgili yerlere gönderildiği anlatılan görüşte, Karadayı'nın BÇG'nin karargahta kurulmasından ve BÇG belgelerinden haberinin olmamasının düşünülemeyeceği belirtildi.

- Çevik Bir'e ilişkin değerlendirme

Sanıklardan Çevik Bir'in BÇG şemasına ilişkin belgede, "BÇG'nin başında" olduğuna işaret edilen görüşte, Bir'in, BÇG'nin oluşturulması ve eylem planına ilişkin yazıları değişik tarihlerde Genelkurmay J Başkanlıkları ile ilgili komutanlık ve başkanlıklara gönderdiğine yer verildi.

Bir'in, Haziran 1997'de farklı günlerde irtica brifingleri verileceğine dair mesaj formunda ad ve imzasının bulunduğuna dikkat çekilen görüşte, Refahyol Hükümetini takip ve düşürmek için faaliyet göstermek üzere BÇG oluşturulmasına ilişkin Genelkurmayda yapılan toplantılara katıldığı ifade edildi. Görüşte, "Hükümete muhtıra verilmesi, sıkıyönetim ilan edilmesi. hükümetin değişimi, hükümetin devamını önleyecek tedbirler, gelecek hükümetin oluşumu, kriz yönetimi oluşturulması, eylem planı yapılması, yargı ve kamu yöneticilerine destek/tehdit, üniversite, sendika ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılması, cesaret verilmesi, basın ve medyaya hakimiyet sağlanması, yanlarına alınması, Batı Çalışma Grubu'nun kurulması, iki kez yapılan YAŞ toplantıları ile personelin atılmasının yeterli olmadığı, halkın yanlarına değil önlerine alınması, taarruzi psikolojik harekat icra edilmesi, polise havuç ve sopanın gösterilmesi, bilgi toplayan, eyleme dönüştüren, psikolojik harekat yapan bir grup oluşturulması" ve buna benzer konuların gündeme geldiği toplantıya Bir'in de katıldığı ve konuşma yaptığı anlatıldı.

- "Çetin Doğan, toplantılarda koordinatördü"

Görüşte, sanıklardan Çetin Doğan'ın da BÇG'nin kurulduğu dönemde Genelkurmay Harekat Başkanı olduğu ifade edilerek, BÇG'ye ilişkin kimi evraklarda imzasının bulunduğu, Bir'in, BÇG'ye ilişkin kimi evrakları gereği için ona gönderdiği, Doğan'ın BÇG'nin toplantılarına katılarak koordinatörlük görevi yaptığı kaydedildi.

Dönemin Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri emekli Korgeneral Erol Özkasnak'ın 4 Nisan 1997 tarihli "Batı Çalışma Grubu" oluşturulmasına dair yazıyı hazırlayarak Çevik Bir'e sunduğu ve onun da gereği için Özkasnak'a gönderdiği anlatılan görüşte, sanığın Refahyol Hükümetini takip ve düşürmek için faaliyet göstermek üzere BÇG oluşturulmasına ilişkin Genelkurmay Başkanlığında Çevik Bir'in başkanlığında 7 Nisan 1997'deki psikolojik harekat ve buna benzer konuların gündeme geldiği toplantıya katıldığı, BÇG faaliyeti kapsamında verilen bir kısım irtica brifinginde mesaj formunda parafının bulunduğu bildirildi.

- Özkasnak'ın televizyondaki sözleri

Özkasnak'ın, 13 Ocak 2001 günü Kanal 6'da yayınlanan Ceviz Kabuğu programına katıldığı belirtilen görüşte, sanığın buradaki şu sözleri söylediğine dikkat çekildi:

"28 Şubat sürecini herkesin bildiği gibi Genelkurmay Karargahında yapılan faaliyetler açısından, Genelkurmay Başkanının başkanlığında kuvvet komutanlarının da katılımıyla bir silahlı kuvvetler faaliyeti olarak nitelendirebiliriz. Ben de bu faaliyetler içerisinde üzerime düşen rolü oynayan veya rol verilen bir kişiyim. Bu sürece de çok güzel isim takmışlar, 'post-modern darbe' demişler. Aslında post-modern darbe bence buna yakıştırılan en iyi isim. Bu post-modern darbe, tereyağından kıl çeker gibi, eski darbelere benzemeyen bir şekilde, hiç kan akıtmadan, hiç kimseyi üzmeden, gayet usulüne uygun bir şekilde demokratik uygulamalarla, Milli Güvenlik Kurulu tarafından da benimsenerek, devletin başındaki en büyük insandan ilgili bakanlara kadar hepsi de dahil edilerek, hatta halkımız ortak edilerek, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla, çok başarılı bir şekilde yürütülen bir süreçtir. Başta Genelkurmay Başkanı ve Genelkurmay İkinci Başkanı olmak üzere, o zamanın kuvvet komutanlarıydı, bunlar aktif olarak bu rolün ve görevin içerisinde olmuşlardır."

- "İçişleri Bakanlığı önünde..."

Sanıklardan emekli Korgeneral Çetin Saner'in BÇG'nin kuruluş döneminde Genelkurmay İstihbarat Başkanı olarak görev yaptığına işaret edilen görüşte, Çevik Bir'in, BÇG'nin kuruluşuna dair yazıları Saner'e de gönderdiği, Saner'in BÇG'nin toplantılarına katıldığı, Refahyol Hükümetinde dönemin İçişleri Bakanının BÇG belgelerini açıklaması sebebiyle İçişleri Müsteşarına, "Söyle o kadına, çırılçıplak soyarız, avanesi ile birlikte İçişleri Bakanlığının önünde bir yağlı kazığa oturturuz" şeklinde tehditte bulunması ile ilgili olarak da ifadesinde; dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan'a "Söyle o kadına, insanı İçişleri Bakanlığı binasının önünde kazığa oturturlar" dediğini beyan ettiği kaydedildi.

- Sincan'da tankların yürütülmesi

Sanıklardan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal'a, BÇG'ye ilişkin bazı evrakların "gereği için" gönderildiği ve BÇG faaliyetlerinin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığında sürdürüldüğü belirtilen görüşte, Köksal'ın talimatıyla 4 Şubat 1997'de zırhlı araç ve tankların Sincan'ın en işlek caddesinde sabah ve akşam yürütüldüğü anlatıldı.

Sanıklardan dönemin Eğitim ve Doktrin Okul Komutanı emekli Korgeneral İzzetin İyigün'ün de tankların yürümesi için şifahi emirle talimat verdiği ifade edilen görüşte, sanıklardan emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi'nin o dönemde Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptığı, BÇG'nin kuruluşuna dair yazıyı Çevik Bir'in gereği için ona gönderdiği, Çörekçi'nin, 27 Mayıs 1997 tarihli BÇG Eylem Planı'na göre icra makamında bulunduğu aktarıldı.

- Kemal Gürüz

Sanıklardan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün, BÇG'nin çalışmaları kapsamında kurulda faaliyet yürüttüğü, YÖK ve BÇG'nin koordinasyon içinde olduğu, 7 Ocak 2008'de Gürüz'ün evinde yapılan aramada 28 Şubat ve BÇG ile ilgili belgelerin ele geçirildiği, Genelkurmay Başkanlığından Gürüz'e yazılan belge ve Gürüz'ün eski Genelkurmay Başkanı Karadayı'ya "arz ettiği" bilgi notu bulunduğu kaydedildi.

Görüşte, YÖK Başkanlığı tarafından verilen belge ve dokümanlara göre, BÇG faaliyetleri kapsamında öğretim görevlileri, personel ve üniversite öğrencilerinin fişlendiği anlatıldı.

Savcının görüşünde, cezalandırılması istenen diğer sanıklara ilişkin değerlendirmelerde de bulunuldu.

(Bitti)

Kaynak: AA