TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Güvenç Açıklaması

'Dün olduğu gibi bugün de Alevilik, Kürtlük, Sünnilik gibi toplum yapımızdaki unsurlar kaşınarak, yeniden çatışma ortamı çıkarılmaya çalışılmaktadır'.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, "Dün olduğu gibi bugün de Alevilik, Kürtlük, Sünnilik gibi toplum yapımızdaki unsurlar kaşınarak, yeniden çatışma ortamı çıkarılmaya çalışılmaktadır." dedi.

Güvenç, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Nursel Reyhanlıoğlu, Mehmet Uğur Dilipak ve İmran Kılıç ile Mecliste basın toplantısı düzenleyerek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran'ın "Terörist arıyorsa Maraş'ta ve Çorum'da çocukları, kadınları baltayla kesenlere baksın." açıklamalarına tepki gösterdi.

12 Eylül öncesi birtakım yapılarla halkın birbirine düşürüldüğünü, tahrikler sonucu toplumun hassas noktalarının kaşındığını ve Çorum'da, Sivas'ta, Kahramanmaraş'ta istenmeyen olaylar yaşandığını anlatan Güvenç, "Her yıl da Kahramanmaraş'ta dışarıdan gelen provokatörlerce anma adı altında olaylar çıkartılmaya çalışılmaktadır." diye konuştu.

Güvenç, 2010 yılında düzenlenen etkinlikte kentte ciddi gerilim yaşandığını, bu nedenle 2011 yılından bu yana valilik tarafından bu tür etkinliklere izin verilmediğini belirterek, "Birilerinin ifade ettiği gibi OHAL olduğu için yasaklanan herhangi bir etkinlik yoktur." dedi.

Kahramanmaraş'ta Alevi, Sünni, Kürt, Türk ayrımının yapılmadığını vurgulayan Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dün olduğu gibi bugün de Alevilik, Kürtlük, Sünnilik gibi toplum yapımızdaki unsurlar kaşınarak, bu ülkede yeniden çatışma ortamı çıkarılmaya çalışılmaktadır. AK Parti hükümetleri olarak Alevisini de Sünnisini de bu ülkenin zenginliği olarak görüyoruz. Hepimiz, '80 milyonla Türkiye'yiz' diyoruz. Etnik, mezhep, yapı üzerine siyaset yapılmaması gerektiğini vurguluyoruz. Sağduyulu, vicdan sahibi hiçbir insan bu tür provokasyonlara girmemelidir, hele hoyratça, insafsızca, akıl almaz bir şekilde şehirlerimizi topyekün hedef göstermemelidir. Bu ne sorumsuzluktur ki bir ülkede bunun üzerinden siyaset yapılmaya çalışılıyor, bu ne sorumsuzluktur ki ülkenin ana muhalefet partisinden bazı isimler bu gibi açıklamalar yapabiliyor."

Güvenç, CHP'li milletvekillerinin marjinal gruplarla arasına mesafe koymasını istedi.

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Uslu da basit bir araştırma ile Kahramanmaraş ve Çorum'da yaşanan olayların gerçeğinin öğrenilebileceğini söyledi. Araştırma yapmadan kentlere yönelik ithamlarda bulunmanın doğru olmadığını ifade eden Uslu, özellikle siyasetçilerin daha sorumlu davranması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA