Sultanlar Vadisi Projesinde 2. Etap Başladı

Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi 1. Etap Rekreasyon Alanları Projesi kapsamında ilk fidanların dikilmesine başlandı. Yapay olarak oluşturulan adada fidan diken Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “Toprağı, havayı, suyu koruyan muhteşem bir sosyal alan projesi, Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından birisi ilçemizde hayata geçecek” dedi.

Sultanlar Vadisi Projesinde 2. Etap Başladı
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Torbalı Belediyesine bağışlanan 28 ayrı türdeki bin 700 ağacın dikileceği yapay adada incelemelerde bulunan ve ilk fidanları diken Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşa Görmez, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, “Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesinde ilk etap çalışmalarının en zor ve en önemli kısımları tamamlandı. 22 kilometrelik Fetrek Çayı’nın büyük bölümünü ıslah edildi. Torbalı halkı çok iyi bilir bu dere yatağı tamamen inşaat ve fabrika atıklarıyla doldurulmuştu. Küçük Menderes havzasının su kaynaklarından, yaşam kaynaklarından birisi yok olmuştu. Çok büyük bir çalışmayla onlarca iş makinasının geceli gündüzlü çalışmasıyla birinci etap tamamlandı. Tabanı 40, üstten de 54 metre genişliğindeki bir yatağın oluşturulması sağlandı. Yatağın 200 metrelik dışında kalan yerlerde rekreasyon alanları oluşturuluyor.1. etap planlamasına göre toplam 340 bin metrekarelik alanda rekreasyon projeleri uygulanacak” dedi.

Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi kapsamında 17 bin metrekarelik alan üzerinde bir de yapay ada oluşturuldu. Taş dolgu ve tahkimatları tamamlanan adada sosyal yaşama dair birçok tesis yer alacak. Kafeterya, seyir terasları, çocuk oyun alanları, piknik üniteleri, bisiklet ve yaya yolları bulunacak. DSİ burada iki adet bağlantı köprüsü inşa edecek. Başkan Görmez, adaya ilk manolya ağaçlarını dikerken, adaya 28 ayrı türlerden bin 700 ağaç dikilecek. Adanın bölgenin en zengin botanik alanlarından biri haline getirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye’nin en büyük çevre yatırımı olarak kabul edilen 22 kilometrelik Fetrek Çayı ıslah çalışmalarının tamamlanmasının zaman alabileceğini belirten Başkan Görmez, “Bu projeyle havayı suyu, doğayı, çevreyi, toprağı korumayı amaçlıyoruz. Gelecek kuşaklara çok değerli bir miras bırakıyoruz. Büyük emek veriliyor, önemli miktarda harcama yapılıyor. Uzun soluklu, ancak heyecan verici bir proje. Başbakanımız Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na çok teşekkür ediyorum. Tarımda, sanayide, kentleşmede, vergide, ihracatta lider olmayı başarmış ilçemizin en büyük ödüllerinden biri bu proje oldu” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA