SGK, Mevsimlik Tarım İşçileriyle Buluştu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kayıtlı İstihdamı Destekleme Projesi (KİDEP) kapsamında kayıt dışılığı önlemek ve vatandaşı bilgilendirmek amacıyla sektör bazında yaptığı ziyaretlere Adana’da mevsimlik tarım işçileri ile buluştu.

SGK, Mevsimlik Tarım İşçileriyle Buluştu
Seyhan ilçesindeki Çağırkanlı, Karagöçer, Doğankent ve Kütüklü mahallelerininde çalışan mevsimlik tarım işçilerini ziyaret eden SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, Eylül 2017 verilerine göre ülkemizde 2 milyon 727 bini kadın olmak üzere 5 milyon 853 bin kişi çalışmakta olduğunu söyledi.

Kayıt dışı istihdam oranının yüzde 34,8 iken tarım sektöründe bu oranın yüzde 84,85 olduğunu belirten Ünalan, Adana ve İçel’in yüzde 80,52 ile tarımda sigortasız çalışma oranının en yüksek olduğu illerin başında geldiğini söyledi.

Ünalan, "Bu alanda yüz yüze kaldığımız sorunlardan bir tanesi de sosyal güvenceden mahrum bir çalışma hayatıdır. Sosyal güvenlik, toplumun zor durumda olan fertlerine yardım edilmesini daha iyi durumda olan kişilerin vicdanına bırakmayarak, toplumsal dayanışmayı kurumsal ve düzenli işler hale getirerek tüm ülke vatandaşlarına hak olarak sunmaktadır. Bu itibarla sosyal güvenlik her bir birey için azami önem taşımaktadır. Sosyal güvenlik kişileri mesleki, fizyolojik, sosyal risklere karşı koruyan bir sistemdir. Sigortasız çalışmak kişinin, kendisinin ve ailesinin yardımlarını tehlikeye atan en büyük risktir. Biz Sosyal Güvenlik Kurumu olarak her zaman yanınızdayız. Sigortalı olarak çalışabilmeniz için çeşitli kolaylıklar sağlamaktayız. Kanunumuza göre 2017 yılı için ayda 24 gün karşılığı 490,59 TL ödeyerek 30 gün üzerinden hizmet alabilmektesiniz, dolayısıyla Ek-5 Tarım sigortanızı yaptırarak sosyal güvencenizi sağlayın ve kimseye muhtaç olmayın” dedi.

Ünalan, ayrıca mevsimlik tarım işçilerine yönelik sigortanın yanında SGK’nın sağlık hizmetlerinde harcamaları karşıladığı Genel Sağlık Sigortası sisteminin de olduğunu, ikametlerinin bağlı olduğu kaymakamlıklara başvurarak gelir testi yaptırmaları karşılığında gelir durumlarına göre kendisi ve ailesi için yeşilkartlı olanların devlet hastanelerinden veya en fazla 53,33 TL prim ödeyerek kamu ve özel hastaneler ile devlet üniversitelerinden sağlık hizmeti alabileceklerini hatırlattı.

Farkındalık oluşturma ve vatandaş ile kucaklaşma programına daha sonra Tuzla, Tabaklı Köyü, Çaputçu, Mürseloğlu, ve Dervişler köylerini ziyaret ederek devam edecek olan Daire Başkanı Ünalan’a; SGK İl Müdürü Bilal Canbolat, SGK İl Müdür Yardımcısı Hacı Osman Aycil, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ahmet Furkan Yeniceoğlu, Sosyal Güvenlik Denetmeni Sezercan Azak ve köy muhtarları refakat edecek.
Kaynak: İHA