'KOP İle Güneşten Bal Akıyor' Projesi

Niğde Arıcılar Birliği tarafından "KOP ile Güneşten Bal Akıyor" projesi kapsamında, 100 arı yetiştiricisine güneş enerji paneli dağıtılacak.



Niğde Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde İl Özel İdaresi kanalıyla Konya Ovası Projesi'ne (KOP) yapılan "KOP ile Güneşten Bal Akıyor" projesi sayesinde 100 arı yetiştiricisine, güneş enerjisi paneli dağıtılacağını söyledi.

KOP'a yapılan başvuruda, Niğde'nin kabul gördüğünü belirten Ünal "KOP'a bağlı diğer illerden toplam da 62 proje sunuldu, 62 projeden aralarında Niğde'nin de olduğu 30 projenin desteklenmesi kabul edildi. Niğde'den 151 arıcı adına sunulan 'KOP ile Güneşten Bal Akıyor' projesi imkanlar ölçüsünde 100 arıcı adına kabul gördü. Önümüzdeki günlerde kriterlere uygun arıcılarımıza güneş panelleri dağıtılacak." diye konuştu.

Güneş enerjisi panellerinin, aracılara çok büyük faydalar sağlayacağını vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Genellikle arıcılar senenin 6 ayını dağlarda geçiriyorlar. Dağ bölgelerinde de başta aydınlatma sıkıntısı yaşanmaktaydı. Bazı arı ürünlerinin muhafazası kesinlikle şart. Muhafaza imkanı olmadığı için arıcılarımız mesela arı sütü ve polen üretimine cesaret edememekteydiler. Arı sütü ve polen alınır alınmaz uygun ortamda muhafaza edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla güneş panelinden sağlanacak enerji ile buzdolabı kullanılacağı içinde arıcılarımız muhafaza sıkıntısı olmayacağından dolayı arı sütü ve polen üretimini de rahatlıkla yapabilecekler. Hem sağlıklı bir ürün alacaklar hem de ekonomilerine büyük katkı sağlamış olacaklar. Ayrıca arıcılar altı ay boyunca dağ bölgelerinde çalıştıkları için aile bireylerini yanlarında tutmakta zorlanıyorlardı. Baba ve anne bal üretimi yaparken dağda internet veya telefon şarjı imkanı olmadığından çocuklarını bal üretimine teşvik etmekte zorlanıyorlardı. İşte bu proje ile baba ve anneler çocuklarını yanlarında arı sektöründe çalışmasını sağlamış olacak. Şuan itibariyle Niğde 307 kayıtlı üye arıcımız var. 100 arıcımıza güneş paneli dağıtılacak. Benim arzum bütün arıcılarımıza verilmesidir."

Kaynak: AA