İzmir'deki 'Askeri Casusluk Kumpas' Davası

İzmir’deki ‘askeri casusluk kumpas’ soruşturması kapsamında FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki yapılanmasına ilişkin usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasıyla ilgili 43’i tutuklu, 23’ü firari 102 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü ‘İzmir’deki askeri casusluk soruşturması’ kapsamında, usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik farklı zamanlarda düzenlenen operasyonlarda, aralarında Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce ve bazı rütbeli askerlerin de bulunduğu çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Soruşturmada hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen de yer aldı. Hazırlanan iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY’nin üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen ve Naci Tosun’nun da bulunduğu 43’i tutuklu, 23’ü firari 102 sanık hakkında “silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği” suçlamaları yer aldı. Öte yandan, 357 kişi hakkında “askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” suçlamasıyla açılan davada yargılanmaların ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel’in de bulunduğu 98 müşteki yer aldı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, 29 Kasım günü başlayan ve haftada iki gün olmak üzere 12 Ocak’a kadar sürecek ikinci celsesi görülen davaya tutuklu sanıklar ve sanık avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınan duruşmada savunmasını yapan KHK ile ihraç edilen eski binbaşı Habil Özcan Sorgu, gizli tanık ’Sarmaşık’ın ifadeleri ile burada olduğunu ileri sürerek, "Gizli tanığı tanıyorum. 24 yıllık arkadaşım. Benim hayatım boyunca örgütle bağlantım olmadı. Gizli tanığın anlatımlarına göre kendisi bir dönem içlerindeymiş ama ben onun FETÖ ile bağlantısını olduğunu bile bilmiyordum. Çocukluğumdan asker olmak istediğim için subay oldum. Mesleğe harp filosunda başladım. Çok zorluk çektim, meslek beklediğim gibi çıkmadı. İstifa etmeyi düşündüm ama yapamadım. Meslek hayatım boyunca da örgütle bağlantım olmadı. ByLock kullanmadım, Bank Asya hesabım yok, sadece askeri lise öncesi örgütün dershanesi olarak belirtilen FEM dershanesine gittim. O dönemde askeri liseye başvururken bunu belirttim. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

ÖSYM’de çalışırken KHK ile ihraç edilen tutuklu sanık Hasan Toğal ise, ’Sarmaşık’ kod adlı gizli tanığın hiçbir delile dayanmayan ifadeleri ile tutuklandığını ileri sürüp iddianamede geçen ne sanık, ne müşteki ne de tanıkları tanıdığını söyledi.

Sanık Toğal, tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti, ara vererek duruşmanın öğleden sonra devam edeceğini söyledi.

Kaynak: İHA