İran-Azerbaycan İlişkileri

İran'ın eski Bakü Büyükelçisi Dr. Süleymani:'Azerbaycan kamuoyu, Dağlık Karabağ'ın işgali karşısındaki tutumu yönünden İran'ın Ermenistan'la ilişkilerini eleştirmiştir''Azerbaycan halkı ve İran'da Türklerin yaşadığı bölgelerdeki bazı siyasi aktivistler, İran'ın Ermenistan'la ilişki seviyesini düşürmesini ve Dağlık Karabağ konusunda Bakü'ye daha çok destek vermesini istemektedirler'

İran'ın eski Bakü Büyükelçisi Dr. Afşar Süleymani, Ermenistan'ın Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ bölgesini işgali karşısında İran'ın tutumunun Azerbaycan halkı ve İranlı Türkler arasında eleştiri konusu olduğunu söyledi.

AA muhabirine konuşan Süleymani, "Azerbaycan kamuoyu, Dağlık Karabağ'ın işgali karşısında tutumu yönünden İran'ın Ermenistan'la ilişkilerini eleştirmiştir." dedi.

Azerbaycan'da halk, siyasetçiler ve devlet yöneticilerinin, İran-Ermenistan iş birliğinin Erivan yönetimine ekonomik yaptırımlardan çıkış imkânı ve Azerbaycan karşısında güç sağladığını düşündüklerini belirten Süleymani, "Azerbaycan halkı ve İran'da Türklerin yaşadığı bölgelerdeki bazı siyasi aktivistler, İran'ın Ermenistan'la ilişki seviyesini düşürmesini ve Dağlık Karabağ konusunda Bakü'ye daha çok destek vermesini istemektedirler." diye konuştu.

Azerbaycan halkının, çoğunluğunun Şii olması münasebetiyle İran'ın Filistin'i desteklediği gibi Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini oluşturan bölgeyi de aynı saikle desteklemesini talep ettiklerini dile getiren Süleymani, "Karabağ'da yaşayan Ermenilerin yardımı ve Rusya'nın desteğiyle Ermenistan'ın Karabağ'ı işgal ettiği ilk dönemlerde İran, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve krizin görüşmeler yoluyla adil bir şekilde çözülmesi üzerinde durmuştu. Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgaline en büyük destek Rusya'dan gelmişti." iddiasında bulundu.

Süleymani, Tahran-Bakü ilişkilerinin 27 yıldan bu yana, İran-Ermenistan, Azerbaycan-İsrail, Azerbaycan-ABD ilişkileri, İran'daki Türkler, Azerbaycan'da ideolojik Şiilik, Hazar Denizi'nin statüsü, Hazar Denizi'nden çıkarılacak petrol gibi konuların gölgesinde kaldığını ve ilişkilerin istenen seviyelere gelemediğini kaydetti.
Kaynak: AA