Gaziantep-Irak İş Ve Yatırım Forumu

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (1) 'Biz bölgemizdeki her ülkenin güçlü olmasını istiyoruz. Biz komşularımızın toprak bütünlüğünü, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü savunduğumuz gibi savunuyoruz' 'Iraklı kardeşlerimizle beraber inşallah Irak'ı yeniden inşa edeceğiz. Irak'ın o muhteşem medeniyet dönemine geri gelmesi için iş birliği yapacağız' 'Dost ve kardeş ülkemiz Irak'ı, barbar terör örgütü DEAŞ'ın defedilmesiyle beraber inanıyorum ki güzel günler bekliyor'

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Biz bölgemizdeki her ülkenin güçlü olmasını istiyoruz. Biz komşularımızın toprak bütünlüğünü, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü savunduğumuz gibi savunuyoruz." dedi.

Şimşek, Teymur Otel'de düzenlenen Gaziantep-Irak İş ve Yatırım Forumu'nun açılışında, Gaziantep için tarihi bir gün yaşanırken, dost ve kardeş ülkeden misafirlerin ağırlandığını dile getirdi.

Bölgenin geleceğini inşa etmeyi konuşmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Şimşek, Iraklı misafirlerin kendisine, 1980'den beri ülkelerinin huzur yüzü görmediğini ve sürekli yıkımla karşı karşıya kaldıklarını söylediklerini aktardı.

Ortadoğu coğrafyasının sürekli fitne fesatla karşı karşıya bulunduğunu ve bundan en çok Irak'ın muzdarip olduğunu belirten Şimşek, "Dost ve kardeş ülkemiz Irak'ı, barbar terör örgütü DEAŞ'ın defedilmesiyle beraber inanıyorum ki güzel günler bekliyor. Irak, dünyada potansiyeli en yüksel olan ülkedir. Hem genç nüfusa sahip hem de yer altı zenginlikleri çok güçlü olan bir ülke. Iraklı kardeşlerimizle beraber inşallah Irak'ı yeniden inşa edeceğiz. Irak'ın o muhteşem medeniyet dönemine geri gelmesi için iş birliği yapacağız." diye konuştu.

- Gaziantep önemli bir ticaret merkezi

Gaziantep'in önemli bir ticaret merkezi ve Irak gibi ülkelere yakın bir kent olduğunu dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Bugün bizimle beraber olan sanayici ve iş adamı kardeşlerimiz, 3 gün boyunca beraber çalışıp ortaklık ve dostluk kuracaklar. Geleceği yeniden, beraber inşa edecekler. Bu bölgenin, coğrafyanın ve Ortadoğu'nun her zamankinden daha çok kardeşliğe birliğe, istikrar ve huzura ihtiyacı var. Refah için sihirli formül aramaya gerek yok. Bölge üzerinde oynanan oyuna gelmezsek, bu genç nüfusuyla, yer altı ve üstü zenginlikleriyle, tarihin derinliklerinde var olan zenginliğiyle bu bölge çok hızlı ayağa kalkar. Buna inanıyoruz. Iraklı kardeşlerimizin geleceğine inanıyoruz. Iraklı kardeşlerimize terör belasından topraklarını kurtardıkları için teşekkür ediyoruz. Çünkü bu önemli bir sorundu, bizim için de aynı sorundu."

Avrupa'nın sınırları kaldırıp bir bayrak ve bir merkez bankasıyla birlik kurduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Bizim coğrafyamızda her mezhep ve etnik kökenden çatışma ortamı hazırlanması ibretlik bir durum. Biz akıllı olup kapsayıcı olacağız. Biz kardeşlik hukukuyla herkesi kucaklayacağız. Türkiye olarak bizlerin kimsenin iç işlerine karışmak gibi niyetimiz yok, kimsenin toprağında zerre kadar gözümüz yok. Biz bölgemizdeki her ülkenin güçlü olmasını istiyoruz. Biz komşularımızın toprak bütünlüğünü, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü savunduğumuz gibi savunuyoruz. Bu bölgedeki çatışma kaynaklarımızı boşa harcamamıza neden oluyor. O yüzden Türkiye olarak barış, kardeşlik ve huzur için sizlerle çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

- "Paraları batıya park etmek doğru değil"

Şimşek, ülke ekonomisine ilişkin bilgiler verirken de Türkiye'nin ihracat yaptığı önemli ülkelerden birinin Irak olduğunu söyledi.

Mevcut durumu daha ileriye taşımak istediklerini dile getiren Şimşek, Iraklı yatırımcıları Türkiye'ye davet etti. Şimşek, şöyle dedi:

"Paraları gidip batıya park etmek doğru değil. Gelişen ülke olan Türkiye'de yatırım yaparsanız daha karlı çıkarsınız. Kardeşlik hukukundan bahsetmiyorum, rasyonel bir ekonomik değerden bahsediyorum. Zaten dünya şimdi gelişmekte olan ülkelere yatırım yapıyor. Çok düşük getirilerle paraları götürüp, batıya park etmek uzun vadede çok karlı değildir. O yüzden yatırımların nerede olması gerektiği çok açık. Bu bölge çok zengin bir ülkedir. Sadece bizi rahat bıraksalar, bu coğrafya şahlanacak. O yüzden akıllı olmamız lazım."

Türkiye olarak son 10-15 yılda 100 milyar dolar civarındaki kaynağı altyapı yatırımlarına ayırdıklarını anlatan Şimşek, ülke genelinde hava, kara, demir ve deniz yolu yatırımlarını artırdıklarını ifade etti.

- PKK ile mücadelede destek çağrısı

Türkiye'nin reformlarla hak ve özgürlükler konusunda sürekli gelişmeye devam edeceğini dile getiren Şimşek, komşu ülkelerin topraklarında terör belası olmasının yol açacağı sorunlara işaret etti.

"Mesela PKK terör örgütü, bizim kadar Irak'ın da sorunudur. O yüzden bu konuda da iş birliği yapmamız lazım." diyen Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:

"PKK terör örgütünün derdi, Kürt kardeşlerimizin hakkı hukuku değildir. Ben Kürt kökenli bir kardeşinizim. Sıradan bir aileydim. O yüzden Türkiye'de ayrımcılık yok, eşit fırsatlar sunan bir ülkedir. Geçmişte bazı hatalar olmuş olabilir ama Recep Tayyip Erdoğan ile bunlara son verildi. 'Ayrımız gayrımız yok hep birlikte Türkiye'yiz.' dedik. Yatırımlar yapıldı, reformlar sağlandı. Temel hak ve özgürlükler konusunda gelişmeler yapıldı ama PKK silah bırakmak yerine bölgede zulmetti, şiddeti artırdı. O yüzden terörün kaynağının dışarıdan olduğunu bilelim. O yüzden terörün olduğu bölgeye komşular da destek vermelidir. Ben inanıyorum ki Iraklı kardeşlerimiz de destek vermeye devam edecektir."

(Sürecek)

Kaynak: AA