Eski Diyarbakır Jandarma Komutanı Keleş'in Cezasında 'Etkin Pişmanlık' İndirimi

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmada tutuklanan eski Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Keleş'e 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan verilen 5 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı Kararda, sanığın yakalandıktan sonra etkin pişmanlık göstererek, terör örgütünün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi verdiği gerekçesiyle cezasında indirim yapıldığı belirtildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen eski Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Ceyhun Keleş'in, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu olarak yargılandığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırılarak, tahliyesine karar verilen Keleş hakkında gerekçeli karar hazırlandı.

Kararda, sanığın savunmasında FETÖ/PDY terör örgütünün kendi içinde haberleşme aracı olan ByLock programlarını kullandığını ikrar ettiği belirtildi.

Sanık Keleş'in silahlı terör örgütü ile organik bağ içerisine girdiğinin aktarıldığı kararda, şunlar kaydedildi:

"Terör örgütünün hiyerarşisi içerisinde yer aldığı anlaşılmakla sanığın üzerine atılı 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçunu işlediği tespit edilmiştir. Sanık Keleş, örgüte bilinçli olarak katıldığı ve katılma sürecinden sonra eylemlerini sürdürmüştür. Özellikle örgütün silahlı unsurlarının olduğunu bildiği, buna rağmen bu örgüte katılım gösterdiği, silahlı terör örgütüne üye olma suçunun işlenmesi için sanığın illaki silah kullanması gerekmiyor. Bu örgütün silahlı bir örgüt olduğu herkesçe biliniyor. Sanığın da bu denli sıkı irtibat içerisinde kalarak bu hususları bildiği halde örgüte katılım gösterdiği anlaşılmıştır."

- Etkin pişmanlık indirimi yapıldı

Kararda, sanığın yakalandıktan sonra etkin pişmanlık göstererek örgüt yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi verdiği vurgulanan kararda, bu nedenle TCK'nın 221/4 ve 62/1 maddeleri uyarınca cezasında indirime gidildiği belirtildi.

Sanığın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından beraati yönünde karar verildiği işaret edilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Sanığın darbe girişimi gecesi FETÖ terör örgütünce gerçekleştirilen eylemlere iştirak etmediğinin sanık savunması ve bu savunma ile örtüşen tanık beyanları ile anlaşılmıştır. Bunun aksini gösterir başkaca bir delilin dosyada bulunmaması, sanık savunması ve tanık beyanlarının dosyada mevcut HTS inceleme tutanakları ile uyuştuğu tespit edilmiştir. Buna göre sanığın yüklenen suçları işlediğini kabule elverişli soyut iddia dışında her türlü şüphe ve tereddütten uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden CMK'nın 223/2-e maddesi uyarınca sanığın beraatına karar verilmiştir."

22 Eylül'deki karar duruşmasında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılan sanık Keleş'in tutuklulukta geçirdiği süre ile aldığı ceza miktarını dikkate alınarak tahliyesine karar verilmişti.
Kaynak: AA