Emzirme, Bebek Ve Anneyi Hem Mutlu Hem De Sağlıklı Kılıyor

Uzmanlar, bebeğin büyümesi için ihtiyacı olan tüm vitamin, proteinin ve yağların mükemmel bir karışımı olan anne sütünde olduğunu emzirmenin hem anneyi hem de bebeği daha sağlıklı ve mutlu ettiğini belirttiler. Aydın Liva Hastanesi hekimlerinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu “Anne sütü bebeğin virüs ve bakterilere karşı savaşmasına yardım edecek antikorlardan zengindir. Anne sütü bebek için en ideal bir besin olduğu gibi emzirmek hem anne hem de bebek için en sağlıklı yoldur. Aynı zamanda anne ile bebeğin arasındaki en önemli bağın kurulduğu emzirme olayı anne ve bebeği hem sağlıklı hem de mutlu eder” dedi.

Emzirme, Bebek Ve Anneyi Hem Mutlu Hem De Sağlıklı Kılıyor
Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Kadriye Uğurlu, anne sütünün bebek için çok önemli bir besin olduğu gibi bebeğin virüs ve bakterilere karşı savaşmasına yardım edecek en önemli sıvı olduğunu belirterek “Özellikle ilk 6 ay anne sütüyle beslenen bebekler, kulak, solunum yolu ve sindirim sistemi enfeksiyonlarına daha az yakalanırlar. Hastane bakımına ve doktora daha az ihtiyaç duyarlar. Anne sütü aynı zamanda bebeğin sağlıklı kilo almasına destek olur. Doğru zamanda olması gerektiği kadar kilo alırlar. Bu da aşırı kilolu bebek olma olasılığını azaltır. İleriki yaşamlarında obezite, diyabet gibi hastalıklara yakalanma olasılığı da azalır. Bu nedenle tüm annelerin ilk 6 ay bebeklerini sadece anne sütü ile beslemelerini öneriyoruz” dedi.

“Bebek ile en iyi bağ kurma yöntemi emzirmedir”

Bir annenin bebeği ile en önemli fiziksel ve duygusal bağı emzirme ile kurduğunu ve anneliğin diğer bir anlamının da emzirme olduğunu kaydeden Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu, “Bir anne için bir biberon dolusu sütünün oluşması için harcanan kalori yaklaşık olarak bir saat bisiklete binmeye veya havuzda yüzmeye eş değerdir. Doğal olarak emziren anneler fazla kilolarını daha kolay ve çabuk verirler. Bu durum gebelik esnasında yüksek kan şekerine sahip olan anneler için çok daha önemlidir. Çünkü ideal vücut ağırlığına çabuk ulaşmak, hayatın ileri ki yıllarında kalıcı şeker hastalığına yakalanma olasılığını azaltır. Emziren kadınlarda kan şekeri seviyeleri daha düşük, HDL kolesterol seviyeleri daha yüksek seyreder. Tüm bunlar kardiyovasküler sistem hastalıkları açısından koruyucudur. Emziren annelerin ilerde kalp krizi geçirme olasılığı emzirmeyen hemcinslerine göre düşüktür. Anne sütündeki önemli elementlerden biri de kalsiyumdur. Emziren kadınlar, emzirmenin bitmesinden sonra kemik dansitesinin kısa sürede gebelikteki seviyesine ulaştığını hatta geçtiğini göstermiştir. Bu da daha güçlü kemikler ve kemik erimesi riskinde azalma demektir. Meme başının emzirme sırasında uyarılması, rahim kasılmalarını artırır. Böylece rahim normal boyutuna daha çabuk döner. Kısacası emzirmenin hem çocuk hem de anne için çok ciddi faydaları vardır” dedi.

Emzirmenin anne ve bebek arasındaki bağın oluşumunu kolaylaştırdığını da kaydeden Op. Dr. Uğurlu, “Bu bağın kuvvetlenmesi anneyi hem duygusal hem fiziksel anlamda daha güçlü kılar. Endişe ve kaygılardan uzaklaştırır. Özgüvenli ve pozitif ruh hali sayesinde doğum sonrası depresyon sıklığı azalır, günlük hayata ve iş yaşamına dönüş daha kolay olur. Emzirme bebeğiniz için olduğu kadar sizin için de mükemmel bir armağandır” diyerek annelik duygusunu en iyi şekilde tatmak ve çocuğunu en güzel şekilde büyütmek isteyen annelerin mutlaka emzirmesini tavsiye etti. Uğurlu ayrıca emzirmenin sağlıklı olduğu kadar ekonomik ve rahat olduğunu da kaydetti.

Kaynak: İHA