AÜ'de 'Çocuk Cinsel İstismarının Önlenmesinde Aile Eğitimi' Semineri

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) tarafından, ’Çocuk Cinsel İstismarının Önlenmesinde Aile Eğitimi’ konulu seminer düzenlendi.

AÜ'de 'Çocuk Cinsel İstismarının Önlenmesinde Aile Eğitimi' Semineri
75. Yıl Kreş ve Çocuk Kulübü Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen ve öğrenci velilerinin yoğun katılım gösterdiği seminerde, Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Efe, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevtap Velipaşaoğlu ve Arş. Gör. Vildan Cırık çocuk cinsel istismarının önlenmesine yönelik bilgiler aktardı.

Ailelerin, çocuk cinsel istismarı hakkında çocuklarına doğru eğitim vermelerinin istismarı önlemede çok önemli yeri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Velipaşaoğlu, bilimsel çalışmalarda cinsel istismar mağduru çocukların yüzde 71.3’ünün 12 yaşın altında olduğunu söyledi.

Küçük çocukların daha savunmasız olması ve riskli durumları fark edememelerinin, cinsel istismarın küçük çocuklarda sık görülme nedeni olarak düşünüldüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Velipaşaoğlu, “İstatistiki verilere bakıldığında çocuk cinsel istismarının her geçen yıl arttığını görüyoruz. Dünyada erkek çocukların yüzde 5-10’u, kız çocukların yüzde 20’si istismara uğramakta. Türkiye’de ise bu rakam yüzde 3-15 civarında. Ancak bu rakamlar istismarın boyutunu gösteren doğru rakamlar değil. Çünkü birçok nedenden dolayı istismar vakaları gizli kalıyor ve bu istatistiklere yansımıyor" dedi.

Çocuklara yönelik istismarın en çok çocuğun yakın çevresinden geldiğini söyleyen Velipaşaoğlu, bu konuda ailelere büyük görev düştüğünü belirterek, “İstismarın önüne geçebilmek için çocuklara bu konuda doğru eğitim vermeliyiz. Bunun için de önce ailenin bu konuda eğitim alması ve çocuğa bu eğitime göre yaklaşması çok önemli. İstismarı önleme ve çocuğu istismarın etkilerinden koruma yetişkinlerin sorumluluğunda. Doğru bilgiler ve doğru yaklaşımla istenmeyen olayların büyük oranda önüne geçebiliriz" diye konuştu.

Seminer sonunda ebeveynlerin konuyla ilgili sorularını da yanıtlayan uzmanlar, cinsel istismarın önüne geçebilmek için ailelerin çocuklarıyla sıcak ilişkiler kurarak, çocukların kendilerini rahat ifade edebilmelerinin sağlanmasını tavsiye etti.
Kaynak: İHA