'Anne Dostu Hastane'de Sezeryanla Doğum Azalacak

"Anne Dostu Hastane" ünvanı alan Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde anne adayları normal doğuma yönlendiriliyor.

Yaklaşık bir yıl önce hizmete açılan ve bebek dostu ünvanının ardından anne dostu ünvanı da alan hastanede, gebelere doğum öncesi ile sonrasında kaliteli hizmet veriliyor.

İl Sağlık Müdürü Hasan Hüseyin Arslantürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 100 üzerinden 99,5 puan alarak anne dostu hastane ünvanı aldığını söyledi.

Türkiye'de 22'nci, Karadeniz Bölgesi'nde ise eğitim ve araştırma hastanesi olarak tek anne dostu ve bebek dostu hastane olduklarını ifade eden Arslantürk, programla gebelerin doğum öncesi, doğum sırasında ve sonrasında aldıkları hizmetin kalitesi ile standardını artırılmasının hedeflediğini kaydetti.

Anne dostu hastane ünvanını almanın, normal doğumu özendirici faktörlerden biri olduğuna işaret eden Arslantürk, "Bilindiği gibi ülkemizde sezeryanla doğum oranları bakanlığımızın da tespitidir normal düzeylerden fazla. Normal doğum eylemi özendirildiği takdirde bu oranın düşeceğine inanmaktayız." dedi.

Arslantürk, şunları söyledi:

"Amacımız, tüm gebelere gebelikleri süresince rehberlik yapmak, gebelik süresince vereceğimiz eğitim ve bakım hizmeti ile sağlıklı bir gebelik geçirmelerini sağlamak, daha ileri sağlık hizmetine ihtiyacı olan gebeleri tespit etmek ve zamanında yönlendirmek, normal doğumu teşvik etmek, gereksiz sezaryen sayısını azaltmak, gebelerimizin rahat ve huzurlu bir ortamda, istediği bir refakatçisi ile yanında refakatçisinin da bulunabileceği, rahat hareket edip dolaşabileceği ve mahremiyet içerisinde tek kişilik odalarda normal doğum yapmalarını sağlamaktır."

Hastane Başhekim Vekili Serkan Seven ise anne dostu hastane kriterlerinden bir tanesinin de primer sezaryen oranının yüzde 25’in altında olması olduğuna dikkati çekerek, "Biz bunu normal doğuma teşvik ederek, tüm anne adaylarımıza anlatarak sağlamış bulunmaktayız. Tüm doğum süresince eğitimler olsun, gerekli çeşitli egzersizler olsun, birçok konuda gebeleri normal doğuma teşvik edecek şekilde hazırlamak ve tek kişilik odalarda, güvenli, kaliteli bir doğum hizmeti sunmak amacındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Hastanede doğum yapan annelerden Merve Tanış da normal doğum gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Normal doğumu herkese tavsiye ederim. Hastaneden çok memnunuz gerçekten anne ve bebek dostu bir hastane şartları çok güzel. Gerek tek kişilik sancı odaları olsun, gebe okulu olsun, plates ve sıcak su banyoları olsun gerçekten normal doğum için faydalı oldu." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA