Zonguldak'ta Yeni Doğan Canlandırma Programı Eğitimi Başladı

Sağlık Bakanlığının Eğitim programı kapsamında Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Yeni Doğan ölümlerinin önlenmesi amacıyla il genelinde hizmet sunan hastanelerin yeni doğan servisi, doğum salonları ve 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görevli farklı branşlarda çalışan 84 personele yönelik eğitim başladı.

Zonguldak'ta Yeni Doğan Canlandırma Programı Eğitimi Başladı
Emirgan otelinde düzenlenen eğitimin açılış törenine İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ertuğrul Güner, Sağlık Müdürlüğü Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Dr. Toygar Keskin, Acil, Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Dr. Bilal Cin, Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Dr. Tülay Çakır Bakkaloğlu, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Mustafa Karadeniz, Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Abdullah Bircan’ın yanı sıra 15 eğitimci ve eğitime katılan sağlık personelleri törende hazır bulundular.

Düzenlenen törenin ardından bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ertuğrul Güner yapmış olduğu açıklamada şöyle dedi:

"Toplumdaki ekonomik, sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenir. Doğum önce, doğum esnasında ve doğum sonrasında yaşanan ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Tüm Dünyada yılda 4 milyon Yeni doğan ölmekte ve bunların yüzde 23’ü doğum sonrası oksijen yetersizliğine bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de havasız kalma temel bir Yeni doğan sorunu olmayı sürdürmekte ve özel bir deneyimi olmayan kurumlarda da Yeni doğan canlandırma gereksinimi doğabilmektedir. ‘Doğum odasındaki herkesi’ hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yeni doğan ölümlerinin ve havasız kalmasının yol açacağı sakatlıkların en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Ayrıca Yeni Doğan Yoğun Bakımlarda, 112 acil ambulans servislerinde çalışan sağlık personelleri ile, Yeni doğan’a yönelik girişimde bulunan tüm sağlık ç alışanlarının da bu eğitimi almaları gereklidir. Yeni doğan dönemine yönelik yürütülen Yeni doğan canlandırma ve diğer çalışmalar sonucunda ülkemizde bebek ölüm hızı binde 7.3’e, Yeni doğan ölüm hızı ise binde 4’e düşmüştür. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin rahim dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Oksijensiz kalmış bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yeni doğanın, yeterli bir yeniden canlandırmaya hakkı vardır. Bu ise, doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olması ile birlikte, burada çalışan sağlık personelinin Yeni doğan canlandırmasında becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Bu nedenle oksijensiz kalmaya bağlı ölümlerin ve sakatlıkların önlenmesi amacıyla 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, bugüne kadar 57 binin üzerinde sağlık personeli (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri, Acil Tıp Teknisyenleri ve benzeri) eğitilmiştir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleri ile, temel canlandırma uygulamalarının yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir."
Kaynak: İHA