Okulların Müzik Sınıflarına 'Bağlama' Ve 'Piyano' Kampanyası

Milli Eğitim Bakanlığı ile Yavuz Bingöl Sanat Merkezi arasında Türkiye genelinde bin 51 okula, 40 bin bağlama ve bin 51 piyano temin edilmesine yönelik protokol imzalandı Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin: 'Protokol ile aslında Türkiye çapında bir kampanya başlatmış olacağız. Bütün arkadaşlarımızı hem maddi olarak hem de evlerindeki bağlamalarla bu kampanyaya destek olmaya çağırıyorum'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yavuz Bingöl Sanat Merkezi arasında Türkiye genelinde bin 51 okula 40 bin bağlama ve bin 51 piyano temin edilmesine yönelik protokol imzalandı. Protokol ile başlatılan kampanya kapsamında, okullardaki müzik sınıflarına bağlama ve piyano temini için bağışta bulunulabilecek.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Yavuz Bingöl Sanat Merkezi arasında "Müzik sınıflarının alt yapısını destekleme" işbirliği protokolü imza töreni, Mili Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ile sanatçı Yavuz Bingöl'ün katılımıyla Altındağ Abdullah Tokur Ortaokulu'nda yapıldı.

Müsteşar Tekin, programda yer alan Yavuz Bingöl'ün bağlama çalıp, türkü söyleyeceği bölümü, Gölbaşı'nda polis memurunun şehit olması nedeniyle iptal ettiklerini belirterek konuşmasına başladı. Tekin, şehit polis memuru Hakan Can'ın yakınlarına ve İzmir'de uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitiren okul müdürü Ayhan öğretmenin ailesine başsağlığı diledi.

Siyaset bilimcilerin en çok üzerinde durduğu isimlerden birinin Platon olduğuna işaret eden Tekin, "İdeal Devlet" kitabında da ideal bir devlette ideal yöneticiye verilecek eğitim sürecinde en önemli iki dersin beden eğitimi ve müzik olarak yer aldığını aktardı.

Buradaki felsefenin "kendi vücudunu yönetemeyen bir insanın, başkasını ya da herhangi bir devleti yönetemez" olduğunu aktaran Tekin, göreve geldiğinden beri öğrencilerin sağlıklı spor, müzik ve sanat ortamlarında eğitim görmelerini temin etmeye çalıştıklarını söyledi.

Ders dışında müzik, sanat, spor konusunda yetenekleri keşfedip öğrencilere yol gösterme amacıyla destekleme ve yetiştirme kurslarının açıldığını dile getiren Tekin, ayrıca okullarda pilot olarak sosyal etkinlik modülünün hayata geçirildiğini anımsattı. Tekin, "Bundan sonra çocuklarımızın sanat, spor ve müzik alanındaki etkinlikleri, okul başarı puanları ve ilerleyen yıllarda bir üst eğitim öğretim kademesinde kullanılan birer mekanizma haline geldi. Çocuklarımız, bu tür etkinliklerle yeteneklerini geliştirmelerini ve bu ülke için sağlıklı birey olmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Bu kapsamda, okullarda donanım eksikliklerinin bulunduğunu, müzik ve spor salonlarında yeterince etkinliklerin yapılacağı imkanların bulunmadığına dikkati çeken Tekin, Yavuz Bingöl ile yapılan görüşmelerde bu konunun gündeme geldiğini söyledi. Bingöl'ün, "müzik salonlarının piyano ve bağlama ile donatılması konusunda destek olabilecekleri"ni söylediğini belirten Tekin, Bingöl'ün okullara bağlama temin edilmesi noktasında çok bonkör davranarak "100 bin bağlama bulabilirim" dediğini aktardı.

Tekin, "Bugün, bu protokol ile aslında Türkiye çapında bir kampanya başlatmış olacağız. Yavuz Bingöl Sanat Merkezi ile Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bir kampanya yürütecekler ve ilk plandaki hedefimiz bin civarında okulda her bir müzik sınıfına 30-40 bağlama ve bir de piyano temin edeceğiz." dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile 15 gün önce ziyaret ettikleri Şehit Selahattin Ortaokulu'na 40 bağlama ve bir piyanonun gönderileceğini dile getiren Tekin, ayrıca Ankara'daki 10 dolayındaki okulun da müzik aletlerine kavuşacağını söyledi.

Tekin, kampanyaya destek olmak isteyenler için "Bağlama çalmaya vakti olmadığı halde benim gibi evinde 2-3 tane bağlaması olan kamu görevlisi, iş adamı, sanatçı, bütün arkadaşlarımızı hem maddi olarak hem de evlerindeki bağlamalarla bu kampanyaya destek olmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu da "Temel arzumuz ve inancımız şudur ki; bu ülkenin çocukları türkü söyleyip dinlerler ve severlerse birbirlerine karşı daha büyük bir dostluk ve muhabbet sağlarlar." diye konuştu.

Yavuz Bingöl ise sözlerine şehit polis Hakan Can'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

Protokol ile özel bir kampanya başlattıklarını belirten Bingöl, bu nedenle de çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Bir halk ozanının çocuğu olduğunu, 7 yaşında bağlamayı eline aldığını ve halk ozanları ile tanıştığını dile getiren Bingöl, sonrasında Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Batı sazları eğitimi aldığını anlattı. 15-16 yaşına geldiğinde William Shakespeare'in ve Johann Sebastian Bach'ın hayatını ezbere bildiğine işaret eden Bingöl, "Bu çocuktan şiddet şanlısı bir genç olmaz, bu çocuktan terörist olmaz, bu tip çocuklar düşmanlık beslemez, kin tutmaz. Ben öyle büyüdüm. Çok şanslıydım." diye konuştu.

Bakan İsmet Yılmaz ve Müsteşar Tekin'in çok özel bir iş yaptıklarına, bunun kıymetinin belki 15-20 yıl sonra anlaşılacağına dikkati çeken Bingöl, "Şair ne der; 'Nerede bir türkü söyleniyorsa oraya gidin, orada kimseye kötülük gelmez. Kötü insanların türküleri yoktur, sadece iyi insanların türküleri vardır.' Çok özel bir çalışmanın ve heyecanın içinde buluyorum kendimi. Bağlama ve piyano ile temas edecek gençlerin gelecekte çok özel şeylere sahip olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Bingöl, kampanyada sloganlarının "Türküler birleştirir, müzik iyileştirir, enstrümansız okul kalmasın" olduğunu dile getirdi.

Tekin ve Bingöl, daha sonra Abdullah Tokur Ortaokulu'nun bağlama ve piyano ile donatılan müzik sınıfının açılış kurdelesini kestiler ve öğrencilerin seslendirdiği "Sarı Gelin" türküsünü dinlediler.
Kaynak: AA