Mersin Şehir Hastanesi, Navigasyonu Hayata Geçirdi

İçel Şehir Hastanesi, hastanın randevu sürecinden eczaneye uzanan yolculuğunu, cep telefonu sayesinde kaybolmadan ve hızlı yönlendirmelerle sağlayan navigasyon uygulamasını hayata geçirdi. İçel İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı, tamamen milli bir yazılım olan uygulamanın, planlama sistemini de içerdiği için dünyada sağlık alanında bir ilk olduğunu söyledi.

Mersin Şehir Hastanesi, Navigasyonu Hayata Geçirdi
İçel Şehir Hastanesi, bir ilke daha imza atarak, hastalarını cep telefonuyla randevularına ulaştıran ve hastaneye gelenlere büyük kolaylık sağlayan yer ve yön bulma uygulaması navigasyonu hayata geçirdi. Akıllı telefonlara ‘Şehir Hastaneleri’ uygulamasını ücretsiz olarak indiren herkes, İçel Şehir Hastanesi’nde gitmek istediği birimlere kolayca ulaşabilecek. Uygulamayı cep telefonuna kuranlar, İçel Şehir Hastanesi’nden randevu aldıktan sonra randevu saati hatırlatma, hastaneye kadar navigasyon, hastaneye gelişte otomatik kayıt ve randevu numarası alma ve hastane içinde muayene olacağı doktora kadar yönlendirme hizmetlerinden yararlanabilecek. Uygulamayla ayrıca hastane içi yer-yön bulma, sesli komutla bilgilendirme, birimlerle ilgili görsel bilgilendirme, en yakın eczane ve nöbetçi eczane bulma, tüm servislere, kan merkezine, kafeterya ve dinlenme noktalarına yönlendirme hizmetleri alınabilecek. Uygulamada, engelli hastalar için de sesli ve görsel yönlendirme hizmeti sunulacak.

İçel Şehir Hastanesi’nde kaybolmaya son veren navigasyon uygulamasının tanıtımı, İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Başhekim Op. Dr. Recep Aydın, hastane yetkilileri ve yazılımı hazırlayan firma yetkililerinin katıldığı toplantıyla yapıldı. Toplantıda verilen bilgilerin ardından navigasyon sisteminin işleyişi, uygulamayı cep telefonuna indirerek randevu alan Hüseyin Can İşcan isimli bir hasta ile birlikte gösterildi. Fizik Tedavi polikliniğinden randevu alan İşcan, telefonundaki uygulamayı takip ederek, gitmek istediği birime kolayca ulaşarak muayene oldu.

“Bu program, sağlık alanındaki uygulamada dünyada bir ilk uygulamadır”

Sağlık Müdürü Dr. Bahçacı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, İçel Şehir Hastanesi’nde başlattıkları navigasyon uygulamasının, hastalara hastanede yer ve yön bulma konusunda yardımcı olacağını söyledi.

Bahçacı, “Bu program, Türkiye’de ve hatta sağlık alanındaki uygulamada dünyada bir ilk uygulamadır. Hastane bilişim sistemlerimiz ile navigasyon programının bir araya getirilerek hastaya kolaylık sağlamaktadır. Hastamız, bu programı ‘Şehir Hastaneleri uygulamasını App Store veya Google Play’den indirerek, hastanemizdeki otomatik MHRS’den (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) randevusunu alacak ve gelmek istediği saatten önce evinden çıkıp hastaneye kadar takip edeceği yol güzergahını, elindeki cep telefonuyla takip edecek. Hastaneye geldikten sonra da bulunduğu yerden ulaşacağı noktaya kadar, bu poliklinik, laboratuvar veya röntgen olabilir, güzergahı da yine cep telefonu sayesinde sağlayabilecek. Ayrıca, farklı noktalarda sesli uyarılar ve görseller görecek, yanlış veya doğru yolda olup olmadığını teyit edecek bir sistem bu. Hastalarımıza büyük kolaylık sağlayacak, faydalı olacak. Başta İçel Şehir Hastanemiz olmak üzere diğer hastanelerde de uygulanarak, hastalarımıza hak ettikleri hizmeti vermeyi hedefliyoruz bu program sayesinde” dedi.

Hastanın, MHRS’den randevu aldıktan sonra hastanede barkod çıktısı alması gerekmediğini belirten Bahçacı, barkodun Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden doğrudan sisteme düştüğünü kaydetti.

Bahçacı, “Hasta, doktorunun kapısına geldiğinde, örneğin randevu saati 10.10 ise 09.45’te ekrandaki hasta sıralamasında adını doğrudan görebilecek. Hiçbir sekretere, hiçbir müracaat noktasına gitmesine gerek olmayacak. Bu tür uygulamalar değişik sektörlerde uygulanabiliyor ama sağlık sektöründe dünyada bir ilk bu. Bu programın bir özelliği de bu programın tamamen yerli yazılım ve Türk mühendisler tarafından yazılmış olmasıdır” diye konuştu.

“Navigasyon sistemi bizim için bir milattır”

Başhekim Aydın da İçel Şehir Hastanesi’nin seviye 6 Dijital Hastane olarak tescillendiğini anımsatarak, Türkiye’de 18’inci hastane olarak sertifikalarını aldıklarını söyledi.

Şehir Hastanesi’nin Türkiye’nin en büyük ikinci hastanesi olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi: “Hastanede 375 bin metre kapalı alanımız mevcut. Hastane içerisinde bizler dahi hala kaybolabiliyoruz. Bu nedenle navigasyon uygulamasını başlattık. Altyapı çalışmaları 6 aydan bu yana devam ediyordu ve bugün itibariyle uygulamaya geçtik. Fiziki altyapısı ve modernizasyonu tamamen bitirildi ve şu an hastanemizdeki bu teknik imkanı herkesle paylaşabiliyoruz. Uygulamayı, her isteyen vatandaş akıllı telefonlara indirerek kullanabiliyor. Bugün bizim için teknolojik bir milattır. Emin olun, hastanemiz çok yakın bir gelecekte çok ileri bir teknoloji kullanan bir hastane olacak. Navigasyon sistemini milat olarak alıyoruz. Türkiye’nin sağlıkta aştığı iyi bir zirve.”

“Bu kadar iyi olabileceğini düşünmemiştim”

Hasta Hüseyin Can İşcan ise uygulamayı sosyal paylaşım sitesinde görerek dün akşam cep telefonuna indirdiğini anlatarak, “Uygulamayı bir arkadaşımın sayfasında gördüm. Şehir hastaneleri yazınca çıkıyor zaten. Telefonuma indirdim. Önce randevumu aldım daha sonra oraya üye oldum. Buraya evden geldim ve evden gelene kadar da hastaneyi en kısa yoldan tarif etti. Gayet rahat bir şekilde geldim. Hiç kimseye sormadan muayene olacağım polikliniğe geldim. Şimdi de çıkacağım, nöbetçi eczaneler çıkıyor uygulamanın içerisinde, bu sayede gidip ilacımı alacağım. Bu kadar iyi olabileceğini düşünmemiştim. Gayet memnunum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA