İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne Saldırı Davası

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne roketatarlı, Esenyurt'taki polis araçlarına da bombalı ve silahlı saldırı düzenlediği öne sürülen DHKP/C'li Şerif Turunç'un yargılanmasına devam edildi Davada savunma yapan Turunç, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, ''Bu görevi DHKP/C verseydi seve seve yapardım.'' dedi.

Terör örgütü DHKP/C üyesi Şerif Turunç'un, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne roketatarlı, Esenyurt'taki polis araçlarına da bombalı ve silahlı saldırı düzenlediği iddiasıyla, ağırlaştırılmış müebbet ve 140 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Şeref Turunç ve avukatı katıldı.

Duruşmada 5 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sunan Turunç, hakkında iddianamede yer alan tüm suçlamaları kabul etmediğini belirterek, dava konusu saldırıları da kendisinin gerçekleştirmediğini öne sürdü.

"Terör örgütü DHKP/C kendisine böyle bir görev verseydi seve seve yapacağını" belirten Turunç, örgütün mücadele etmediğini söylemesi üzerine mahkeme başkanı tarafından uyarıldı.

Sanık Turunç, suç işlemediğini savunarak, tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Şerif Turunç'un tutukluluk halinin devamına, tanıkların dinlenilmesinden de vazgeçilmesine karar verdi. Heyet, davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını sunması için dava dosyasının savcılığa gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

-İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Esenyurt'taki polis araçlarına yönelik saldırılara ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlandı.

İddianamede, 20 Ocak günü saat 20.00 sıralarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Yerleşkesi C Blok arka tarafına doğru roketli saldırı düzenleyen, 21 Ocak'ta ise Esenyurt'ta resmi polis aracına silahlı ve bombalı saldırıda bulunup park halindeki araçların arkasından görevlilere ateş eden şüpheli Şerif Turunç'un tutuklandığı belirtildi.

İddianamede, Turunç hakkında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik eyleminden dolayı "tasarlayarak kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle olası kastla öldürmeye teşebbüs" suçundan 19,5 yıldan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenirken, 2 polis memurunun hedef alındığı Esenyurt'taki eylem nedeniyle de şüphelinin, ''kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle olası kastla öldürmeye teşebbüs" suçundan, 39 yıldan 60 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Şüpheli hakkında ''terör örgütü DHKP/C üyesi olmak" ve "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, eylemlerde kullanılan silahlar nedeniyle ''izinsiz nitelikli silah taşımak'' suçundan 9 yıldan 16,5 yıla kadar, el bombası taşıması sebebiyle de ''yetkili makamlardan gerekli izni almaksızın patlayıcı nakletmek veya muhafaza etmek'' suçundan, 6 yıl 8 aydan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebinde bulunuldu.

Şüpheli Turunç'un, Tekirdağ'da yakalandığında üzerinde çıkan tabanca nedeniyle ''izinsiz niteliksiz silah taşımak'' suçundan 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapsi talep edilen iddianamede, şüphelinin yakalandığında D.A. adına düzenlenmiş nüfus cüzdanının sahte ve aldatma amacıyla kullanması nedeniyle ''resmi belgede sahtecilik'' ve ''başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması'' suçlarından 4 yıldan 11,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, Turunç'un 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ile toplam 79 yıldan 140,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Kaynak: AA