FETÖ'den Yargılanan Generalin Duruşması Ertelendi

Sivas’ta, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan eski Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır’ın yargılanmasına devam edildi.

Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlamalarıyla yargılanan ve Tokat T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Fatih Celaleddin Sağır ile avukatları hazır bulundu. Duruşmada sabah Sivas Valisi Davut Gül ve Belediye Başkanı Sami Aydın’ın tanık olarak ifade vermesinin adından Sivas İl Jandarma Alay Komutanı Sinan Şen ile koruması uzman çavuş Alparslan Uzun ara verilen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde hazır bulundu.

O dönem il jandarma komutan yardımcısı olduğunu aktaran Şen, "15 Temmuz sabahı Koyulhisar ilçesinde arazideydik. Görev bitiminde Sivas’a dönerek Alay Komutanlığına geçtim. İmzalanması gereken evraklar vardı. Nöbetçi amir iki tane acil kodlu mesaj getirdi. Mesajlardan biri Ankara’ya tayini çıkanların bir an önce görev yerine gitmesi gerektiğiydi, diğer mesaj ise Şırnak Çakırsöğüt Komando Birliğinin Ankara’ya görevlendirilmesiydi" ifadelerini kullandı.

"Emre uyulmayacağını bildirdik"

Daha sonra başka bir mesaj geldiğini de anlatan Şen, "Mesajda Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetime el koyduğu yazıyordu. Komutanımı arayarak alaya çağırdım. Gelen emirler Atatürk ilkelerine uymuyordu. Bu nedenle bu emirleri yerine getirmeyeceğimizi ifade ettim. Bektaş albay mesajları okuduğunda ’bu FETÖ’cülerin işi’ dedi.

Bana alayda kalmamı söyledi.

Sanık Fatih Celaleddin Sağır, Bektaş albayı aradı. Daha sonra ise Vali Bey Bektaş albayı arayarak makamına çağırdı. Ben alayda kaldım. Alınacak tedbirleri konuştuk. Silahlıkların ve araçların anahtarlarını topladık. Arazideki timlerin yerlerin de kalmalarına karar verdik. Rütbeli personelin yoklamasını yaptık. Bir kalkışmanın olduğunu ve hiçbir şekilde emirlere uyulmayacağını bildiren bir mesaj çektik" dedi.

Uzman Çavuş Alparslan Uzun ise, "O dönem İl Jandarma Alay Komutanı Bektaş Arslan’ın koruması idim. 15 Temmuz gecesi beraberdik. Akşam istirahatteyken komutanım beni aradı. Acele olarak alaya gelmemi söyledi.

Alaydan sivil araçla 5 piyade eğitim tugay komutanlığına gittik. Bektaş albay girişte, bana içeride bir patırtı, gürültü olur ise içeri gir ve ateş ederek beni çıkar dedi.

Kapıya yakın bir yerde bekliyordum. İçeri girdikten bir süre sonra telaşla dışarı çıktı. Daha sonra valiliğe gittik" diye konuştu.

Daha sonra Başsavcı Murat İrcal’ın sanık Sağır’a "Sizce bu hain darbe girişiminin arkasında kim var" sorusuna Sağır, "Basından duyduğumuz kadarıyla Fetullah Gülen ve cemaati var. Biz yemin ederken, ettiğimiz yemin çok açık benim Allah’tan başka hiç kimseden korkum yok. Yemin ederken hayatımızı ortaya koyduk. Hayatımızı bu ülke için seve seve vermek için yemin ettik" cevabını verdi.

Tanık ifadelerinin ardından verilen beş dakikalık ara sonunda Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal olay gününe ait valilik binasında çekilen kamera kayıtlarını mahkeme salonunda izletti. Daha sonra Başsavcı Murat İrcal mütalaasını verdi. Sanık avukatları ek savunma yapmak için süre istedi. Bu nedenle duruşma 20 Şubat 2018 tarihine ertelendi.
Kaynak: İHA