Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi sanık Hacı Osman Kaya hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, sanık Kaya ile avukatları katıldı.

Duruşmada, Yargıtay Savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, bazı tanık beyanlarına göre, sanığın hakimlik mesleği sırasında örgüt içinde yer aldığı, himmet alınan toplantılarına katıldığı, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında bulunduğu ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı belirtildi.

Sanık Hacı Osman Kaya, savunmasında, terör örgütü FETÖ ile bir alakasının bulunmadığını öne sürdü. Bazı tanık beyanları nedeniyle suçlandığını savunan Kaya, beyanların somut verilere dayanmadığını iddia etti.

İddianamede tanık olarak ifadesine yer verilen Cengiz Güler'in, müfettiş kökenli kişilerin katıldığı 2000'de yapılan toplantılardan söz ettiğini ve buralarda himmet verildiğini söylediğini aktaran Kaya, "Bu toplantılara eski yüksek yargı üyeleri Çetin Şen, Sefa Mermerci, Galip Tuncay Tutar ve benim katıldığımı söylemiş. İfade 16 yıl öncesine dayanıyor. Gerçek değil, kabul etmiyorum. Çetin Şen ve Galip Tuncay Tutar ile hiç bir araya gelmedim. Sefa Mermerci ile bir kez meslek ilişkisi içinde görüştüm. Eşim çalışmıyordu, 3 çocuk okutuyordum. Kimseye ne ad adı altında olursa olsun para vermedim." şeklinde savunma yaptı.

Eski HSYK Başkanvekil Ahmet Hamsici'nin, "Cemaat listesinden seçildiğini biliyorum." dediğini, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in, yapıya mensup Yargıtay üyeleri arasında kendisinin ismini de saydığını söyleyen Kaya, bu beyanları da kabul etmedi.

Kaya, Yargıtay üyeliğine, "160'lıklar" olarak bilinen grupla 2011'de yapılan seçimle değil, 2012'de 16 kişiyle seçildiğini hatırlattı.

Eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur'un, "Adı, seçilecekler arasında listede vardı. Ahmet Kahraman seçilmesini istemedi. Sonradan Bülent Çiçekli'nin ısrarıyla listeye girmiştir. Kendisini ülkücü olduğu için seçtik." şeklinde beyanda bulunduğunu ileri süren Kaya, İbrahim Okur'un duruşmaya çağrılarak, bu beyanlarının kendisine sorulmasını istedi.

- ByLock tespitini de kabul etmedi

Kaya, ByLock kullandığı yönündeki tespiti reddederek, tespit tutanağında, yalnızca programa giriş yaptığının belirtildiğini, kullanıcı adı, şifre ve mesaj içeriklerine ilişkin bir veri bulunmadığını kaydetti.

Bazı internet sitelerine girildiğinde ByLock'un sitesine anlık bağlantı yaptığını savunan Kaya, bazı cep telefonu IP'lerinin birden fazla kullanıcıya verilmesi nedeniyle de bir başkasının programa girmesi üzerine, aynı IP'yi kullanan diğer kişilerin de bağlantı kurmuş gözüktüğünü ileri sürdü.

Sanık Kaya, tahliyesine karar verilmesini istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talepleri reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK üyesi İbrahim Okur ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 8 Mart 2018'e bırakılması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA