Bakan Elvan, 'Yeni Hikayemiz, Sanayi Toplumundan, Dijital Ekonomiye Geçişte Gecikme Yaşamamak'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ‘Türkiye’nin ekonomi alanında yeni bir hikayeye ihtiyacı var’ diyen TÜSİAD Başkanı Bilecik’e “Türkiye tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte bir gecikme yaşadı. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna, dijital ekonomiye geçişte artık bu gecikmeyi yaşamamamız gerekiyor. Yeni hikayemiz de bu bence” diyerek yanıt verdi.

Bakan Elvan, 'Yeni Hikayemiz, Sanayi Toplumundan, Dijital Ekonomiye Geçişte Gecikme Yaşamamak'
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Türkiye’nin Sanayide Dijital Dönüşüm Yetkinliği" konferansına katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, “Türkiye’nin ekonomi alanında yeni bir hikayeye ihtiyacı var derken Bakan Elvan’da kürsüye geldiğinde “Türkiye tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte bir gecikme yaşadı. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna, dijital ekonomiye geçişte artık bu gecikmeyi yaşamamamız gerekiyor. Yeni hikayemizde bu bence” ifadeleri kullandı.

“Gerçekten ekonomi alanında yeni bir hikayeye ihtiyacımız var”

TÜSİAD Başkanı Bilecik, TÜSİAD olarak 4’üncü sanayi devrimi konusunu Türkiye gündemimin öncelikleri arasında gördüklerini vurgulayarak, “Türkiye’nin yeni hikayesinin bu süreçten geçtiğine olan inancımızda bir kez daha buradan ifade etmek isterim. Gerçekten ekonomi alanında yeni bir hikayeye ihtiyacımız var. Türkiye’nin bilgi ve teknoloji üretmeden gelişmesi de kalkınması da mümkün değildir. Türkiye küresel bir güç olmak istiyor ise bir an önce kendi teknolojisi ile üretim yapmak ve başlamayacak mutlak derecede zorunludur. Bu süreci sağlıklı kurgulanması elbette fevkalade önemli bunun içinse en başta ülkemizin sanayide dijital teknoloji yetkinliğinin belirlenmesi kritiktir. Yakın bir zamana kadar bizimle aynı ekonomi rakamlarına sahip olan ülkeler ‘bunu söylerken maalesef diyorum’ bugün sanayide dijital dönüşümün başarı hikayelerini yazmaya başladılar. Buna dikkat etmemiz gerek. ‘Dünün güneşi ile bugünün çamaşırını kurutamazsınız. Bu dönüşüm için tedbirlerimizide dünün gerçeklerine göre alamayız” dedi.

“Doların 4.0 olduğu günleri geride bırakmanın tek yolu sanayi 4.0’ı yakalamaktır” diye Bilecik, “Ya doları 4.0 konuşacağız yada sanayi 4.0 konuşacağız. Sanayi 4.0 konuşmak doların veya faizin ateşini konuşmaktan daha keyifli bir süreç yaşayacağımızı inanıyorum” ifadelerini kullandı.

"İmalat sanayii katma değeri 500 milyar liraya ulaşmış durumda”

TÜSİAD Başkanı Bilecik’in ardından kürsüye gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, imalat sanayi ile ilgili rakamları paylaştı. Elvan,”İmalat sanayii katma değeri 500 milyar liraya ulaşmış durumda. Ülkemiz, imalat sanayi katma değeri toplamı ile dünyada 16’ncı, Avrupa’da ise 6’ncı sırada yer alıyor. 15 yıl önceye geri döndüğümüzde dünyada 20’nci sıradaydık, Avrupa’da ise 10’uncu sıradaydık. Altıncı sıra oldukça iyi bir sıralama ama daha da yukarı çıkmamız gerekiyor. İmalat sanayi için söylüyorum; ihracatımızda orta-yüksek ve ileri teknoloji sektörlerinin payı bugün yüzde 36’a yükseldi. Son 15 yılda aşağı yukarı yüzde 20’lik bir artış söz konusu. Yüzde 29-30’lardan yüzde 36’ya yükseldi, ancak bu da yeterli değil. İmalat sanayinde ticari kesimin Ar-Ge harcaması 10 milyar liraya yaklaştı. Yaklaşık 15 yıl öncesinin 20 katı, bu da oldukça yüksek ama bizim için yeterli değil” dedi.

Türkiye’nin rekabetçiliğini daha da güçlendirmek ve uluslararası piyasalarda artan bir şekilde söz sahibi olabilmek için çok fazla yapılması gereken olduğunu belirten Elvan, ”Geleneksel üretim metotlarından ısrarcı olmak yeni teknolojilerin ekonomilerde sağlayacağı karşılaştırmalı üstünlük fırsatından mahrum kalmaya sebep olacaktır. Eğer biz Türkiye olarak rekabet gücümüzü artırmak istiyorsak maliyetlerimizi düşürmek istiyorsak daha gözlü üretim daha akıllı üretim diyorsak dijital dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Aksi taktirde bizim küresel ölçekte söz sahibi olabilmemiz mümkün değil. Nesnelerin interneti, bulut bilişim, yapay zeka, robotik gibi alanları üretim sistemine entegre eden bir yaklaşımı mutlaka benimsememiz gerekiyor” diye konuştu.

Bakan Elvan’dan yeni hikaye açıklaması

Bakan Elvan “Türkiye’nin ekonomik alanda yeni bir hikayeye ihtiyacı var” diyen Bilecik’e “Türkiye tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte bir gecikme yaşadı. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna dijital ekonomiye geçişte artık bu gecikmeyi yaşamamamız gerekiyor. Erol Bey yeni bir hikaye dedi.

Yeni hikayemiz de bu bence” diyerek yanıt verdi.

“Her türlü desteği vermeye hazırız”

Bakan Elvan son olarak mutlaka bu geçiş sürecinin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “Bu fırsat elimizde. Çok güçlü firmalarımız var. İnsan kaynağımız güçlü, evet eksikliklerimiz var ama istedikten sonra o ekosistemi oluşturduktan sonra bizim iş dünyamızın yapamayacağı iş yoktur. Bu konuda da biz gerekli her türlü desteği hem bakanlık olarak hem de hükümet olarak vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA