Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Burhan Açıklaması 'Anayasa Mahkemesi'nin Kararı Olumlu'

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Anayasa Mahkemesi’nin radyo yayıncılığı sıralama ihalesi konusunda verdiği karar hakkında "Karar olumlu ancak sorunlar daha büyük" dedi.

Burhan, yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin, radyo yayıncılığı sıralama ihalesinin ne zaman yapılacağının belirsiz bırakılmasının ifade ve basın özgürlüğü haklarını ihlal ettiğine karar verdiğini hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi’nden yapılan açıklamaya göre, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 18 Ekim 2017 tarihinde Bizim FM Radyo Yayıncılığı ve Reklamcılık A.Ş. bireysel başvurusunda Anayasa’nın ifade özgürlüğüne ilişkin 26. maddesinin ve basın özgürlüğüne ilişkin 28. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Başvurucu, 1995 yılından başvuru tarihine kadar idarenin sıralama ihalesi yapmadığını ve ne zaman yapılacağının da belli olmadığını, bu durumun fiili olarak yayınlarına devam eden yayın kuruluşları ile yayın yapmak isteyen kuruluşlar arasında eşitsiz uygulamalara yol açtığını ve yayın yapma hakkını sınırlandırdığını, bu nedenle Anayasa’nın 2., 5., 10., 26., 36. ve 138. maddelerinde güvence altına alınan haklarının ihlal edildiğini ileri sürmüş ve yeniden yargılama yapılmasına hükmedilmesini talep etmiştir. Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın ifade özgürlüğüne ilişkin 26. maddesinin birinci fıkrasının ve basın özgürlüğüne ilişkin 28. maddesinin birinci ve üçüncü fıkralarının ihlal edildiğine karar vermiştir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi tespit edilen yapısal soruna ilişkin ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin ilgili kuruluş olan RTÜK’e gönderilmesine hükmetmiştir" dedi.

"Yıllardır yapılamayan frekans planlaması nedeniyle radyo ve televizyonculuk alanında ilerleme kaydedilememiştir" diyen Burhan şu ifadeleri kaydetti:

"Bu saatten sonra frekans planlamasının bir önemi yoktur. Uydu yayınları, Mobil Tabanlı IP yayınları, kablo yayınları, platform yayınları zaten karasal yayıncılığı bitirmişti. Bu karar olumlu olmakla birlikte yaraya merhem olmamaktadır. Yerel radyo ve televizyon kanalı zaten ekonomik imkanlarının olmaması nedeniyle yayınlarına ara vermişti. Bu imkan olmadığı için yine kapananlar olmuştur. Ege TV Televizyonu, Kanal A Televizyonu imkansızlıklar nedeniyle kapanmıştır. Uydu fiyatlarının yüksekliği, idari para cezaları yerel radyo ve televizyonları bitirme noktasına gelmiştir. O nedenle hükümetin bir an önce uydu fiyatlarını düşürmelidir. Buradan bir başka yanlışa vurgu yapmak istiyorum. Ekonomik imkansızlıklar nedeniyle yayınlarına ara veren kuruluşlardan RTÜK kapalı olduğu dönem içinde verici kirası, lisans bedeli talep etmektir. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı RTÜK’ün uygulamasının da yanlış olduğunu göstermiştir. Öte yandan Anayasa Mahkemesine bir çağrıda bulunuyoruz. Yerel kanallarda aynı uydu ücretini ödüyor ulusal kanallarda o nedenle bu eşitsizlik giderilmelidir. Yerel kanallar uydu ücretlerinde ulusal kanalların en fazla yarısını ödemelidir. Aksi takdirde var olan yerel radyo ve televizyonlar teker teker kapanacaktır."
Kaynak: İHA