Afganistan'ın Kuzeyinde Vali Krizi

Afganistan Devlet Başkanı Gani, Belh Valisi Ata Muhammed Nur'u görevden aldığını açıkladı. Vali Nur ise geçen sene devlet başkanı ile yaptığı anlaşma sonucu istifa mektubu verdiğini, ancak anlaşma uygulanmadığı için istifanın geçersiz olduğunu söyledi

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Belh Valisi Ata Muhammed Nur'u görevden aldı.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Şah Hüseyin Murtazavi, Belh Valisi Ata Muhammed Nur'un geçen sene sunduğu istifa mektubunun kabul edildiğini ve yerine İncinyer Davud'un atandığını söyledi.

Görevden alınmaların devlet kurallarında normal bir şey olduğunu ifade eden Murtazavi, kimsenin kalıcı olmadığını belirtti.

- ''İstifa etmedim''

Belh Valisi ve Cemiyet Partisi İcra Kurulu Başkanı Nur ise yerel basına yaptığı açıklamada kendisinin istifa etmediğini ve bu görevden alınmayı da kabul etmediğini vurguladı.

Bu istifa mektubunun devlet başkanı ile geçen sene bir anlaşma sonucu sunulduğunu dile getiren Nur, anlaşmanın uygulanmadığını ve bu nedenle bu istifa mektubunun da geçersiz olduğunu kaydetti.

Nur, ''Devlet başkanı eğer tek taraflı aldığı bu konuda kararlılıkla devam ederse sonuç kötüye gidebilir.'' dedi.

- ''Nur, görevinde kalacak''

Öte yandan Cemiyet Partisi Sözcüsü Zabihullah Fetret ise Nur'un, Devlet Başkanı Gani'nin aldığı bu karara rağmen görevde kalacağını açıkladı.

Fetret, Nur'un devlet başkanıyla geçen sene yaptığı anlaşmanın uygulamaya alınmadığı müddetçe kimsenin onu görevden alamayacağını vurguladı.

Fetret, bu konuda atılacak adımların en kısa zamanda belirleneceğinin aktardı.

Afganistan eski İstihbarat Başkanı ve Cemiyet Partisi Üyesi Amrullah Salih, ise Nur'un görevden alınmasının kaygı verici olduğunu söyledi.

Cemiyet Partisinin İcra Kurulu Başkanı Nur, yaklaşık 15 yıldır Belh valisi olarak görev yapıyor.

- Devlet başkanıyla anlaşma

Ata Muhammad Nur, Afganistan'daki Tacikleri temsil eden Cemiyet Partisinin İcra Kurulu Başkanı olarak Devlet Başkanı Eşref Gani ile geçen sene anlaşma yapmak için çalışma başlatmıştı.

Aynı dönemde anlaşmanın kabul edilmesi ve uygulamaya geçilmesi sonucu Vali Nur'un istifa edeceği açıklanmıştı.

Ancak aylar geçmesine rağmen bu anlaşma Devlet Başkanı Gani tarafından kabul edilmedi. Anlaşmanın kabul edilmesi durumunda imzalanacak istifa mektubu ise bir gün önce imzalanarak Nur, görevden alındı.

Anlaşmada, bazı makamların Taciklere verilmesi ve Nur'un istediği kişinin Belh'e vali olarak atanması yer alıyordu.

Ata Muhammad Nur, 2014'te yapılan Devlet Başkanlığı seçiminde mevcut yönetimdeki İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ı desteklemişti.

Aylar süren seçim krizi sonucu Abdullah'ın rakibi Eşref Gani ABD'nin arabuluculuk yapmasıyla Devlet Başkanlığına getirilmişti.

Kaynak: AA