'42. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri'

Tiyatro yazarı İsmet Küntay'ın anısına bu yıl 42'ncisi verilen ödüllerde, 'En İyi Oyun Yazarı Ödülü'ne, 'Mucize' adlı oyunu ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ layık görüldü Törende, Günay Karacaoğlu 'En İyi Kadın Oyuncu', Mert Tanık ise 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünün sahibi oldu.

Tiyatro yazarı İsmet Küntay anısına bu yıl 42'ncisi verilen "İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri" sahiplerini buldu.

Büyük Kulüp Derneği'nde gerçekleşen ödül töreninde konuşan jüri üyesi Nilgün Serimoğlu, ödüllerin 43 yıl önce Küntay'ın eşi Nadide Küntay öncülüğünde verilmeye başlandığını söyledi.

Serimoğlu, Nadide Küntay'a gazeteci yazar Hayati Asılyazıcı'nın destek verdiğini belirterek, "Bu iki idealist insan, yılmadan arkalarında güçlü finans kaynakları olmadan, bugüne kadar taşıdılar, bu misyonu." dedi.

Ödüllerin verilme amacına da değinen Serimoğlu, "Evrensel sanatın paylaşılmasının yanı sıra bir sanat dalının daima ulusal yanı da gelişmelidir. Bu tiyatro için de geçerli. Bu ödül, özellikle bu fikre hizmet etmek için bizim sanatçılarımızın yarattığı, bizim olan yapıtları değerlendirmek üzere kuruldu." ifadelerini kullandı.

Ödül töreninde "En İyi Oyun Yazarı Ödülü"nü Müjdat Gezen Tiyatrosu yapımı "Mucize" adlı oyun ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ aldı.

Gazeteci yazar Hayati Asılyazıcı'nın ödülünü takdim ettiği Başbuğ, ödülün çok önemli olduğuna işaret ederek, "İsmet Küntay, tiyatro yazarları açısından tarihsel olarak baktığımız zaman, gerçekten Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük tiyatro yazarlarından birisidir. Onun adının yer aldığı böyle bir tiyatro kurulundan, tiyatro yazarı olarak ödül almak gerçekten çok büyük bir onur." diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan iki kitap kaleme aldığını dile getiren Başbuğ, şunları kaydetti:

"Hayalim, aslında bu kitaplardan da hareket ederek, profesyonel bir senaryo ekibi tarafından ya bir televizyon dizisi ya da bir film olarak düşünmüştük. Fakat bugüne kadar yapamadık. Bir gün arkadaşım Müjdat Gezen'le konuşuyorduk, 'Gel bir oyun yapalım' dedi. Sonradan düşündüm, ABD'ye baktığınız zaman bazı güzel filmler tiyatrodan çıkıyor. Geçen yıl sahneledik."

- Diğer ödüller

Gecede, "İsmet Küntay Onur Ödülü" Turan Oflazoğlu'na, "Hayati Asılyazıcı Tiyatro Özel Ödülü" Baba Sahne'ye, "Nadide Küntay Emek Ödülü" Zurab Sikharulidze'ye, "İsmet Küntay Tiyatro Özel Ödülü" İBB Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen "Martı" adlı yapıma, "İsmet Küntay Seçici Kurul Özel Ödülü" ise Tiyatro Adam tarafından sahnelenen "İvan İvanoviç Var Mıydı, Yok Muydu ?" adlı esere ve "İsmet Küntay Özendirme Ödülü" "Martı" adlı oyundaki performansı nedeniyle Pelin Albay'a verildi.

Ferhan Şensoy'un yazıp, yönettiği Ortaoyuncular tarafından sahnelenen "Nereye de Gidiyor Lan Bu Gemi ?" adlı eser "En İyi Yapım", "Gayri Resmi Hürrem" adlı oyundaki yönetmenliğiyle Özen Yula'ya "En İyi Yönetmen", Günay Karacaoğlu "En İyi Kadın Oyuncu", Mert Tanık "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.

Devlet Tiyatrosu yapımı "Coriolanus" adlı oyundaki dramaturgi çalışmasıyla Yeşim Gökçe "En İyi Dramaturg", Şehir Tiyatroları yapımı "Son" adlı oyundaki başarılı sahne tasarımıyla Rıfkı Demirelli "En İyi Sahne Tasarımı", "Kozalar" adlı oyundaki kıyafet tasarımı ile Tomris Kuzu "En İyi Giysi Tasarımı", "Kıran Resimleri" adlı eserdeki ışık tasarımıyla Yakup Çartık "En İyi Işık", İBB Şehir Tiyatroları yapımı "Macbeth"teki müzik çalışmasıyla Can Atilla "En İyi Müzik" ödülüne layık görüldü.

Bu yıl "En İyi Çocuk Oyunu Ödülü" de İBB Şehir Tiyatroları yapımı Eleanor H. Porter'ın yazdığı, Binnur Şerbetçioğlu'nun yönettiği "Pollyanna" adlı oyuna verildi.

Kaynak: AA