4. Kolordu Ve 28. Mekanize Tugayı'ndaki Eylemlerle İlgili Dava

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 266 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi Duruşmada, tutuksuz sanıklar savunma yaparak beraatlerini talep etti

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 266 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümü, tutuksuz sanık uzman erbaş M.A'nın savunmasıyla başladı.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da evini taşımak için izinli olduğunu öne süren M.A, akşam saatlerinde görev yerinden aradığı için bölüğüne gittiğini savundu.

Genelkurmay Başkanlığına saldırı olduğunun söylenmesi üzerine hazırlık yaparak kışladan çıktıklarını belirten M.A, Gençlik Caddesi'ne gittiklerini anlattı. Vatandaşların yolu kesmesi üzerine araçtan inerek insanlarla konuştuğunu anlatan M.A, "Vatandaş bize iyi davrandı, bayraklarla araçlarımızın yanında duruyorlardı. Daha sonra isminin Ayhan Özçelik olduğunu öğrendiğim bir yarbay bize 'Sürün geçin.' dedi. Halka ve polisimize karşı gelemeyeceğimi söyleyerek emri yerine getirmedim. Yarbay, 'Hadi sür, bütün sorumluluk bende, söylediklerimi yap.' diye ısrar etti. Araç durduğu için yarbay Ayhan, paniklediği için ve tahminimce halkı dağıtmak için kuleden çıkarak beylik tabancasıyla havaya ateş etti." ifadelerini kullandı.

M.A. üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, mal varlığı üzerindeki tedbirin kaldırılmasını ve beraatine karar verilmesini istedi.

Tutuksuz sanık eski uzman çavuş M.F.G de "Ben Hakkari Yüksekova'da görev yaparken keskin nişancılık eğitimi için Ankara'ya gönderildim. 15 Temmuz 2016'da mesai sonrası arkadaşlarla araba kiralayarak memleketimiz Adana'ya gittik. Adana'ya girdiğimizde aradılar, dönmemizi istediler. Sabah döndüğümüzde her şey bitmişti, kışlanın karşısındaki kışlada beklerken gözaltına alındık. Olaylara bir dahlim olmadı beraatimi talep ediyorum." dedi.

Tutuksuz sanıklardan eski erbaşlar O.Ö, M.Y, M.M, M.C.Ö, M.C.Ç, M.S.A, M.Ö, M.D, O.A. ve O.Y, darbe girişimine ilişkin herhangi bir eylemde yer almadıklarını ve suçsuz olduklarını ileri sürerek beraatlerine karar verilmesini istedi.

Savunma sırası gelen sanıkların avukatlarının mahkeme salonunda olmaması nedeniyle duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.

- Dava

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay komutanlıklarındaki eylemlere ilişkin davanın ilk duruşması 5 Eylül'de başladı.

Dava kapsamında bugüne kadar Genelkurmay Başkanlığında Cari Harekat Daire Başkanlığında görevli olmasına rağmen 15 Temmuz akşamı 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına giderek 3. Mekanize Piyade Taburu komutasını alıp Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne saldıran eski Yarbay Ejder Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 221 sanık savunma yaptı.

İddianamede, Ankara Mamak'ta bulunan 28. Mekanize Piyade Tugayı ve 4. Kolordu Komutanlığında 15 Temmuz 2016 öncesi yapılan darbe planlamasına uygun olarak, sözde 28. Mekanize Tugay Komutanlığına atanan firari general Ali Kalyoncu ve sözde 4. Kolordu Komutanlığına atanan Osman Ünlü'nün karargaha gelerek darbeciler adına tugay ve kolordunun emir komutasını cebren ele aldıkları belirtiliyor.

Mamak'taki 28. Mekanize Tugay Komutanlığına bağlı tank taburunun eski komutanı Yarbay Nuri Büyükyazıcı tarafından olay günü toplam 16 tankın kışladan darbe için çıkarıldığı kaydedilen iddianamede, "Meclis veya Genelkurmay Başkanlığına terör saldırısı olduğu ve güvenliğinin sağlanacağı" söylenerek çıkarılan bu tank ve zırhlı araçların eskort almadan seyrettikleri, şehir içi trafikte birbirleriyle irtibatı kaybettikleri, araçları halkın üzerine süren darbecilerin kışla dışında kişilerin mallarına zarar vererek ilerledikleri ifade ediliyor.

İddianamede, sanıkların, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "askeri komutanlıkların gasbı", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikle örgüt adına suç işlemek", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs", "yangın", "su baskını", "tahrip", "batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle kasten öldürme", "çocuğu kasten öldürmeye teşebbüs", "mala zarar verme" ve "kamu mallarına zarar verme" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları isteniyor.
Kaynak: AA