Kumluca Ziraat Odası Başkanı Kayhan Açıklaması

'Üretici bugün domateste kilogram başına 50 kuruş kar yapmaktadır. Bu 50 kuruşla ev geçindireceğiz, çocuklarımıza gelecek hazırlayacağız'

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, üreticinin domateste kilogram başı 50 kuruş kar yaptığını belirterek, "Bu 50 kuruş ile ev geçindireceğiz, çocuklarımıza gelecek hazırlayacağız. Çiftçi can çekişirken, tüketici ile üretici arasındaki fiyat farkını hükümetimizin bir an önce çözmesi gerekir." dedi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Kumluca Toptancı Hali'ne gelerek incelemelerde bulundu. Kumluca Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği'ni de (KUMSEKDER) ziyaret eden Kayhan, burada dernek başkanı Ahmet Kaya ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

Ardından sebze piyasasının kurulması toplantısına katılan Kayhan, burada yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde Kumluca ve yöresinde yaşanan hortum felaketinden dolayı üreticilerin büyük zarar gördüğünü, bu yüzden tüm üreticilere gerekli yardımların yapılması gerektiğini söyledi.

Üreticilerin gece gündüz çalıştığını kaydeden Kayhan, şöyle devam etti:

"Bir kadın eşini, çocuğunu ihmal edip serasındaki domates ve biberiyle ilgilenmektedir. Bir kilogram domatesin maliyeti 2 lirayı bulmuştur. Bugün domatesin kilogramı 2,5 liraya satılmaktadır. Büyük şehirlerdeki marketlerde domatesin kilogramı ortalama 6,80 liraya satılmaktadır. Bu fiyat farkının sorumlusu bölge çiftçimiz değildir. Enflasyon sebze fiyatlarına bağlanamaz. Üretici bugün kilogram başı 50 kuruş kar yapmaktadır. Bu 50 kuruş ile ev geçindireceğiz, çocuklarımıza gelecek hazırlayacağız. Çiftçi can çekişirken, tüketici ile üretici arasındaki fiyat farkının çözümünü hükümetimizin bir an önce çözmesi gerekir."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çiftçilere bambus arısı, biyolojik mücadele ve gübre desteği verildiğini hatırlatan Kayhan, bu desteklemelerin yeterli olmadığını, tohum ve fide de en az yüzde 30 destek verilmesi gerektiğini bildirdi.

Kaynak: AA