HDP Batman Milletvekili Aslan Açıklaması

'Yılın 365 günü Meclis kürsüsünde Türkçe konuşuyoruz. Bırakın, ana dil günümüzde iki dakika kendi ana dilimizle konuşalım'

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, TBMM Genel Kurulu kürsüsünde yılın 365 günü Türkçe konuştuklarını belirterek, "Bırakın, anadil günümüzde iki dakika kendi ana dilimizle konuşalım." dedi.

Aslan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, bugün 18 Aralık Dünya Arapça günü olduğunu belirterek, Türkiye'nin yüzde 10'unun Arapça konuşan yurttaşlardan oluştuğuna dikkati çekti.

Bu orana göçmenlerin dahil olmadığını ifade eden Aslan, dün TBMM Genel Kurulunda Arapça kutlama mesajı okumak istediğini ancak hemen "bilinmeyen dil" diye uyarıldığını anımsattı.

"Biz, yılın 365 günü Meclis kürsüsünde Türkçe konuşuyoruz. Bırakın, ana dil günümüzde iki dakika kendi ana dilimizle konuşalım." diyen Aslan, şöyle konuştu:

"Parlamento 'bilinmeyen bir dil' diyerek içinden sıyrılamaz. 'Bilinmeyen dil' dedikleri Arapça, dünyanın en zengin dili. Arapça ayrıca son kitap Kuran-ı Kerim'in ve son Peygamberin dilidir. Bilinmeyen dil ile 15 Temmuz'da sabaha kadar salalar okudular, dualar ettiler. Ezanı günde beş kez bilmedikleri dil olan Arapça dinliyoruz. Arapça dua ediliyor ve bin 400 yıldır ibadetler bilmedikleri dil ile yapılıyor. Biz herkesin kendi ana diliyle kürsüde konuşmasını takdirle karşılıyoruz. Yılda bir gün, iki dakikayı çok görmeyin. Bu kardeşliğe sığmaz."

TBMM Genel Kurulunda 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğünü anımsatan Aslan, bütçenin, bütün halklara, inançlara eşit şekilde dağıtılması gerektiğini vurgulayarak, "Arap nüfusu için tek kuruş bütçe ayrılmamıştır. Tabelaları indirmek için bir bütçe ayrılmıştır olabilir, bilmiyorum ama pozitif anlamda hiçbir bütçe ayrılmamıştır." ifadesini kullandı.

Arapların, Türkçe resmi dilin yanında kendi ana dillerinde eğitim almak istediklerini belirten Aslan, aksi takdirde bir kuşak sonra Arapça diye bir şey kalmayacağını öne sürdü.

Aslan, Arap Alevilerinin Gadir Hum Bayramı'nın da resmi tatil olmasını istediklerini aktardı.

Araplarla ilgili "Bizi ilk arkadan vuranlar, ilk ihanet edenler" ve buna benzer yanlış, bilimsel olmayan ifadelerin hala Milli Eğitim Bakanlığı kitaplarında yer aldığını savunan Aslan, bunların kitaplarından çıkarılmasını talep etti.

Aslan, Dünya Arapça Günü ve Kudüs ile ilgili Arapça mesaj okudu.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da "Dillerin, renklerin özgürlüğünü savunmak zorundayız." diye konuştu.

Kaynak: AA