Güney Sudan'da Barış İçin 'Son Fırsat'

Güney Sudanlı taraflar, barış görüşmeleri için Etiyopya'da bir araya geldi Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed, taraflara krizin çözümü için fırsatı kaçırmamaları çağrısı yaptı Etiyopya Başbakanı Desalegn: 'Bu forum sahip olduğumuz son fırsat. Bu fırsatı kaçırmak ve başarısız olmak çok tehlikeli olacak. Böyle bir duruma Afrika ve uluslararası kamuoyu kayıtsız kalmayacak'

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Güney Sudan'da kalıcı barışın sağlanması için düzenlenen forumda, "Bu forum sahip olduğumuz son fırsat. Bu fırsatı kaçırmak ve başarısız olmak çok tehlikeli olacak. Böyle bir duruma Afrika ve uluslararası kamuoyu kayıtsız kalmayacak." dedi.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) öncülüğünde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılan ve 2015'te imzalanan barış anlaşmasının canlandırılmasını amaçlayan foruma, Güney Sudanlı siyasi tarafların yanı sıra Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'den (BM) çok sayıda gözlemci ve diplomat katıldı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, dört gün sürmesi beklenen forumun açılış konuşmasında, tüm Güney Sudanlı taraflara krizin çözümü için bu fırsatı kaçırmamaları çağrısında bulunarak, "Burada bulunan herkes barışı sağlama sorumluluğuna sahip." diye konuştu.

Güney Sudan'ın bağımsızlığını çok kanlı ve uzun süren süren bir mücadele sonunda elde ettiğini ve çok acı çektiğini belirten Muhammed, ülkenin kötü yönetim sebebiyle zengin doğal kaynaklarını refaha dönüştüremediğine işaret etti.

Muhammed, ülkedeki insani durumun ve şiddet ortamının gelecek nesiller için tehdit oluşturduğunu kaydederek, "Bu trajedi bağımsızlık sonrası halkta oluşan beklentilere bir ihanet." dedi.

- "Afrika ve uluslarası kamuoyu kayıtsız kalmayacak"

IGAD'ın dönem başkanlığını yapan Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn da Güney Sudanlı tarafların ülkelerinin huzuru ve istikrarı için farklılarını ve bencilliklerini bir kenara koyması gerektiğini söyledi.

Ülkedeki barışın sağlanmasının kolay olmadığını ve çok fazla engel bulunduğunu belirten Desalegn, "Güney Sudanlı kardeşlerim şu anda çok zor kararlar almak zorundasınız. Biz burada Güney Sudanlı tarafları cesaretlendirmek ve onlara destek olmak için buradayız. Kararı Güney Sudanlı taraflar verecek." dedi.

Desalegn, ülkedeki insani krizin liderlerin müzakereleri bırakması yüzünden yaşandığını ifade etti.

Uluslararası anlaşmaları hatırlatan Desalegn, "Bu forum sahip olduğumuz son fırsat. Bu fırsatı kaçırmak ve başarısız olmak çok tehlikeli olacak. Böyle bir duruma Afrika ve uluslararası kamuoyu kayıtsız kalmayacak." diye konuştu.

IGAD, dün gerçekleştirdiği 59. Bakanlar Konseyi Olağanüstü Toplantısı'nda ülkedeki son durumu ve anlaşmanın uygulamaya geçirilememesinin sebeplerini ele almıştı.

- 50 bin kişi hayatını kaybetti

Sudan'dan ayrılarak 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Buna uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı. Ancak Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasında çatışmalar, başkent Cuba'da 8 Temmuz 2016'da yeniden patlak vermişti. İç savaşta şimdiye kadar yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Kaynak: AA