Balıkesir'in Hayvan Dostu Öğrencileri

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Altınoluk Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı öğrencisi üç genç, kış mevsiminde yemek bulmakta güçlük çeken sokak hayvanlarını doyurmak için adeta seferber oldu.

Yemek artıklarıyla sokak hayvanlarının karnını doyurmak için kolları sıvayan öğrenciler Aslı Dinç, Enes Özkaya ve Ferdi Özlek'e mahalleli ile esnaf de destek olmaya başladı.

Bu sayede daha çok sokak hayvanının karnını doyuran gençler, yiyecekleri bisikletle sokak sokak gezip, kedi ve köpeklere veriyor.

Enes Özkaya, AA muhabirine, yaz aylarında Edremit ilçesinde çalışıp harçlığını biriktirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yazın buraya gelen tatilciler kedi ve köpek alıyor. Daha sonra onları sokağa bırakıp gidiyorlar. Onlar da aç kalıyor. Bu yüzden biz de böyle bir proje düşündük. Kendi imkanlarımızla sokak hayvanlarına yiyecek sağlıyoruz. Projemiz öncelikle dışarıda aç kalan sokak hayvanlarına yardım amacını taşıyor. Projemize okulumuzdan gerekli destek sağlanıyor ve yürütmemiz için imkan veriliyor. Örneğin okuldaki bisikletleri kullanabiliyoruz. Gün geçtikçe her gün az da olsa katılımlar oluyor."

Aslı Dinç de sokak hayvanları için okullarında afişler hazırladıklarını anlatarak, "Katılımlar bu sayede yükseldi. Okulumuzdaki bisikletler sayesinde sokak hayvanlarına yemek dağıttık. Okulumuzdaki çalışanlardan, buradaki esnaftan, ailelerden kalan yemeklerini vermelerini rica ettik. Onlar da sağolsun yardım ettiler bize. Bu şekilde biz de sokakta aç kalan hayvanların karnını doyuruyoruz." diye konuştu.

- "Aileler bizim bu çalışmamızı gördükçe katılım arttı"

Topladıkları artık yemeklerle sokaktaki hayvanları doyurduklarını kaydeden Dinç, şunları kaydetti:

"Aileler bizim bu çalışmamızı gördükçe katılım arttı. Güzel iş yaptığımızı söyleyerek bize yardım etmeye başladılar. Yemek dağıtmaya her çıktığımızda hayvanlar bizleri bekliyorlar, alıştılar çünkü. Bu şekilde günde ortalama 20-25 sokak hayvanının karnı doyuyor."

Öğrencilerinin örnek bir çalışmaya imza attıklarını kaydeden Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Selami Selvi ise "Altınoluk yazlık bir yer ve buraya gelenler yazın yılda bir defa buraya geliyorlar eylül sonu da gidiyorlar. Yani burada bir ay kalıyorlar. Buraya gelen yazlıkçılar köpeğini, kedisini alıyor yavruyken ve bir ay sonra bırakıp gidiyor. Sonra Altınoluk bakımsız, bakılmayan köpek, kedilerle doluyor." ifadesini kullandı.

Bunların yemek ihtiyacını belediyenin karşılayamadığını aktaran Selvi, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimiz de bu duruma duyarsız kalmak istememiş. İlk önce 3-5 kişilik daha sonra 10 kişilik grup bisiklet turlarıyla sokak köpeklerini araştırmışlar. Daha sonra buldukları sokak hayvanlarına yemek vererek doyurmaya çalışmışlar. Esnafı dolaşıp aldıkları artık yemeklerle daha çok sokak hayvanının karnını doyurmaya başladılar. Öğrencilerimiz bisiklet turlarıyla buldukları aç hayvanların karınlarını doyurup, sularını vermeye çalışıyorlar."

Selvi, toplumda sosyal sorumluluk açısından farkındalık yaratmak istediklerini dile getirerek, herkesten bu konuya duyarlı olmasını istedi.

Kaynak: AA