Almanya'nın Silah Satışına Eleştiri

GKKE Katolik Başkanı Jüsten: 'GKKE, federal hükümetin Suudi Arabistan'a yönelik tüm silah ihracatını durdurması çağrısında bulunuyor. Silah sistemlerine entegre edilerek yine Suudi Arabistan'a gönderilen diğer ülkelere yönelik yedek parça ihracatları da durdurulmalı'

Almanya'da 1973 yılından bu yana faaliyet gösteren, Protestan ve Katolik kiliseleri tarafından oluşturulan Kilise ve Kalkınma Ortak Konferansı (GKKE) adlı çalışma grubu, federal hükümete çağrıda bulunarak, Suudi Arabistan'a yönelik silah ihracatının tümüyle durdurulmasını talep etti.

Başkent Berlin'de GKKE 2017 Silah İhracatı Raporu'yla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

GKKE Katolik Başkanı Karl Jüsten, Yemen'deki mevcut kötü duruma Almanya'dan Suudi Arabistan'a ihraç edilen silahların da katkı sağladığını belirterek, "GKKE, federal hükümetin Suudi Arabistan'a yönelik tüm silah ihracatını durdurması çağrısında bulunuyor. Silah sistemlerine entegre edilerek yine Suudi Arabistan'a gönderilen diğer ülkelere yönelik yedek parça ihracatları da durdurulmalı." şeklinde konuştu.

Alman hükümetinin silah ihracatı artışına da karşı çıkan Jüsten, Hindistan ve Pakistan'ın yıllardan beri çatışmasına rağmen federal hükümetin bu ülkelere de 2013-2017 yıllarında silah ihracatı yaptığını vurguladı.

ABD yönetiminin de Ortadoğu'ya büyük ölçüde silah sattığına dikkati çeken Jüsten, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suudi Arabistan ile 110 milyar dolarlık silah satışı anlaşması imzalamasını eleştirdi.

GKKE Protestan Başkanı Martin Dutzmann da, Suudi Arabistan önderliğindeki bir koalisyonun Mart 2015'ten bu yana Yemen'de "vahşi bir savaş" sürdürdüğünü ve insani değerlerin "ayaklar altında çiğnendiğini" ifade ederek, buna rağmen federal hükümetin Suudi Arabistan'a Ocak 2014- Nisan 2017 arasında 1 milyar avroluk silah ihracatı yaptığını bildirdi.

Suudi Arabistan'ın Alman silahlarıyla Yemen'deki limanları abluka altına aldığını ve bu silahları her yerde kullandığını savunan Dutzmann, bu sebeple Almanya'nın da Yemen'deki insani felaketten sorumlu olduğunu ve böylece göç sorunlarını çözeceği yerde bu sorunları daha da arttırdığını kaydetti.

Mısır, Suudi Arabistan ve Katar'a yönelik silah satışlarının Almanya'nın çıkarlarına olduğu şeklindeki söylemlere katılmadıklarını da ifade eden Dutzmann, başka hangi ülkelere silah ihracatı yapılmasına karşı çıktıklarının sorulması üzerine, NATO ülkesi olmasına rağmen mevcut şartlardan dolayı Türkiye'ye de silah ihracatı yapılmasına karşı olduklarını söyledi.

Kaynak: AA