Türk Kahve Markasının Kokusu Dünyaya Yayılıyor

Dünyada herkesin bir gün Türk kahvesini tatması hedefiyle yola çıkan Gönül Kahvesi, yurt dışında hızla büyüyor Gönül Kahvesi Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcı: '2007’de 60’tan fazla ülkede marka tescillerimizi yaptırarak yolumuzu çizdik. Sloganımız, ‘Dünyada bir gün herkes Türk kahvesini tadacak.’ Bunu yapacağız' '2007’de franchise vermeye başladığımızda 6 kadar olan şube sayımız şu an 90’a yaklaştı. 10 yılda 15 kat büyüdük. Yıllık yüzde 15 ila yüzde 20 artan ciro grafiğiyle ilerliyoruz. 2018’de de bu seyrin stabil devamını öngörüyorum. Yurt dışında başarı yakalamak ve Türkiye’ye bir dolar fazla döviz getirebilmek çok önemli, bu aynı zamanda büyük bir keyif'

ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Dünyada herkesin bir gün Türk kahvesini tatması hedefiyle kurulan Gönül Kahvesi, yurt dışında hızla büyüyor.

2002 yılında hayata geçirilen yerli marka Gönül Kahvesi, 15 yıllık başarı öyküsüne her geçen gün yeni başarılar ekliyor.

Gönül Kahvesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Yardımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, markayı kurarken eşi Sevgi ve oğlu Kemal Yardımcı ile altın adımlar attıklarını belirterek, sürdürülebilir kaliteyi yakalayacak bir sisteme dönüşme ihtiyacıyla 1997’de Gönül Kahvesi’nin altyapı çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

- “Gönül Kahvesi’nin yüzü Türkan Şoray”

Yardımcı, Türk kahvesini dünyaya tanıtmak amacıyla kurdukları şirketin ilk şubesinin Temmuz 2002’de İzmir’de açıldığını ifade ederek, kahveye ve kahvenin Türk kültüründeki yerine önem veren Türkan Şoray’ın da markalarının yüzü olduğunu söyledi.

Gönül Kahvesi’nin şube açılışlarını Türkan Şoray’ın katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirten Yardımcı, “Sinemamızın sultanı Türkan Şoray ile birçok şubemizde imza günü yaptık. Bir insanın ne kadar boyutsuz ve sınırsız sevgi biriktirebileceğine defalarca şahit olduk. Çok iyi organizasyonlar yaptığımız halde şubelerimiz izdihamdan yıkılma tehlikesi atlattı.” diye konuştu.

- “2007’de 60’tan fazla ülkede marka tescillerimizi yaptırarak yolumuzu çizmiştik”

Yaman Yardımcı, marka için sürdürülebilir, standart bir yapı oluşturmaya yönelik reçete, gram ve ölçeklerle özel standartlar geliştirdiklerini aktararak, hedefe dünyayı koyduklarını, bu kapsamda Gönül Kahvesi kurulduktan 5 yıl sonra franchise vermeye yöneldiklerini kaydetti.

Türkiye’de markanın 86 şubesinin bulunduğunu anlatan Yardımcı, “Bosna Hersek, Bahreyn ve Avusturya’da da şubelerimiz var. Bütün noktalarımız verimli işler yapıyor, yurt dışına koyduğumuz her çekirdek kendi içinde büyümeye devam ediyor. 2007’de 60’tan fazla ülkede marka tescillerimizi yaptırarak yolumuzu çizdik. Sloganımız, ‘Dünyada bir gün herkes Türk kahvesini tadacak’ bunu yapacağız.” şeklinde konuştu.

- "Bosna bayisi martta 3’üncü şubesini açacak"

Yardımcı, şubeleri dışında ürün satmadıklarını belirterek, ürettikleri kahvelerin kokusunu alanların bayiliklerini almayı kendilerinin talep ettiğini söyledi.

Yurt dışına franchise verdiklerinde şirketin büyümeye artıyla başladığını ve Türkiye’ye döviz getirdiğini vurgulayan Yardımcı, Gönül Kahvesi’nin 2014’te ilk yurt dışı şubesini açan Bosna bayisinin 2018 martta 3’üncü şubeyi açacağını bildirdi.

Yardımcı, Gönül Kahvesi şubelerinin artmasına ilişkin, “İş doğru gittiği için bunu bayilerimiz kendileri yapıyor. Satış rakamları ve ciroları keyifli gidiyor. Bahreyn’de de 2’nci ve 3’ncü şubeyi projelendirdik.” dedi.

- “Kendi çocuğumuza tükettirmeyeceğimiz ürünü menüye almıyoruz”

Yardımcı, şirketin kökleşmiş altyapısının, yurt dışına açılmakta kolaylık sağladığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şimdi Paraguay’da Gönül Kahvesi açılacak olsa, planlama, proje ve imalat dahil en geç 3 ay sonra açılışı gerçekleştirebiliriz. Türkiye 2013’te Cannes’da MIPIM Fuarı’nda onur ülkesiydi. MIPIM, ülkelerin kendini tanıtması için şans veren, bin 620 üst yöneticinin (CEO) geldiği hacimli bir fuar. Turizm Bakanlığı’ndan o yıl 2 noktada kahve sunumu teklifi aldık. Bu teklif fuardan 15 gün önce gelmesine rağmen ürünlerimizi, makinelerimizi, personelimizin pasaportlarını ayarlayarak MIPIM’de yer almayı başardık. Orada kim bizim Türk kahvemizi tattıysa başarı tepkileri verdi, en güzel deneyimimiz de buydu.”

Yardımcı, ürettikleri ürünlerin kaliteli ve organik olduğuna dikkati çekerek, “Gönül Kahvesi bundan dolayı ayrıca beğeniliyor. Menüdeki her ürünümüz tiryakilik yapacak kadar iddialı. Kendi çocuğumuza tükettirmeyeceğimiz ürünü menüye almıyoruz. Gönül Kahvesi’nde sıfır kimyasal, sıfır koruyucu içeren ürünlerle yapılaşan farklı bir doku var.” diye konuştu.

- “Adımızı dünyaya duyurmak için gerekli bütün adımları atacağız”

Yardımcı, Türkiye'de yüksek kira fiyatlarının bütün perakendeciler için sıkıntı oluşturduğunu belirterek, “Bunun haricinde bir sıkıntı yaşamıyoruz ama yurt dışında kira rakamları Türkiye’ye kıyasla yüzde 50 civarında iyileşiyor. Biz Türkiye olarak yurt dışında kabul görmüş bir yapıyı oluşturmalıyız. Ne iş yapıyorsak en iyisini yaparak, dünyada rekabet edilebilir seviye ile sürdürülebilirliği bütünleştirmeliyiz. Bunlar oluştuğu zaman, yurt dışı yurt içinden daha kolay bence.” ifadelerini kullandı.

Markalarını tanıtmak için çalışmalara devam ettiklerini aktaran Yardımcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gönül Kahvesi’ni eşim Sevgi ve oğlum Kemal Yardımcı ile bir aile şirketi olarak kurduk. 2007’de franchise vermeye başladığımızda 6 kadar olan şube sayımız şu an 90’a yaklaştı, 10 yılda 15 kat büyüdük. Yıllık yüzde 15 ila yüzde 20 artan ciro grafiğiyle ilerliyoruz. 2018’de de bu seyrin stabil devamını öngörüyorum. Yurt dışında başarı yakalamak ve Türkiye’ye bir dolar fazla döviz getirebilmek çok önemli, bu aynı zamanda büyük bir keyif. Adımızı dünyaya duyurmak için gerekli bütün adımları atacağız.”

- “Gönül Kahvesi 10 yılda birçok ödüle layık görüldü”

Yaman Yardımcı, Gönül Kahvesi’nin 10 yılda ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görüldüğünü aktararak, ödüllere ilişkin şunları kaydetti:

“Gönül Kahvesi olarak, 2007’de ‘Türkiye kahve şampiyonu ödülü’, 2014’te ‘Avrasya kalite ödülü’, ‘Avrupa Diplomatlar Birliği Avrupa kalite ödülü’, ‘Altın adam ödülü’ ve ‘Avrupa Diplomatlar Birliği dünya kalite ödülü’, 2015’te ‘Avrupa Diplomatlar Birliği Avrupa kalite ödülü’, ‘Tüketicilere tavsiye ediyoruz ödülü’, ‘Türkiye yılın markası ödülü’, ‘TOBB en hızlı büyüyen ilk 100 şirket (38’ncilik) ödülü’ ve ‘Türkiye’nin tek butik kahve evi ve en iyi franchise sistemi ödülü’, 2016’da ‘Arch of Europe Madrid kalite ve teknoloji altın kategori ödülü’ ve ‘ESQR’s İsviçre quality choice prize’, 2017’de ‘Yılın en başarılı franchise marka ödülü’ ve son olarak aralıkta ikinci kez layık görüldüğümüz ‘ESQR’s İsviçre quality choice prize’ın sahibi olduk.”
Kaynak: AA