Tunus Devriminin 7. Yıl Dönümü

Devrim kutlamalarına katılmayan Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanına tepki gösterildi, Turizm Bakanı protestolar üzerine kutlama alanını terk etti.

Tunus'ta 17 Aralık 2010'da başlayan ve "Arap Baharı" adıyla bilinen süreci tetikleyen halk devriminin 7'nci yıl dönümü, Sidi Buzeyd kentinde kutlandı.

Tunus'ta Zeynel Abidin bin Ali yönetiminin sonunu getiren 17 Aralık Devriminin 7'nci yıl dönümü, Sidi Buzeyd vilayetinde yüzlerce kişi ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla ve güvenlik güçlerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri altında kutlandı.

Devrim Kutlamaları Başkanı Muhammed Necib Kuka, programda yaptığı konuşmada, davet edilmelerine rağmen kutlamalara katılmayan Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, Başbakan Yusuf Şahid ve Meclis Başkanı Muhammed Nasır'a tepki gösterdi.

Kutlamaların yapıldığı meydan yakınlarında istihdam ve kalkınma talebiyle düzenlenen protesto gösterisinde, "İstihdam hakkımız ey hırsızlar çetesi", "Korku yok, iktidar halktadır" yazılı pankartlar açılarak sloganlar atıldı.

Gösterileri izlemeye gelen Turizm Bakanı Selma er-Rekik el-Lumi, protestolar nedeniyle gösterileri beraberindeki heyetle konuşma yapmadan meydanı terk etti.

- Tunus'ta 17 Aralık devrimi

Tunus'un Sidi Buzid vilayetinde Muhammed Buazizi isimli bir seyyar satıcı, yerel polisin tezgahını dağıtmasından dolayı belediye binası önünde 17 Aralık 2010 tarihinde kendisini ateşe vermişti.

Buazizi'nin eylemi ülke çapında gösterilere yol açmış ve Tunus'ta 20 yıldan fazla iktidarı elinde tutan Bin Ali'nin ailesiyle yurt dışına kaçmasıyla sonuçlanmıştı.

Tunus'taki devrim, daha fazla özgürlük, ekonomik kalkınma ve yolsuzluk karşıtı taleplerle Libya, Mısır, Suriye, Yemen ve birçok Arap ülkesinde gösterilere yol açmıştı. Söz konusu süreç, Arap Baharı olarak tanımlanmıştı.
Kaynak: AA