Denizli'de Üç Güvercin Türü Daha Tescillendi

Denizli Güvercin Evi Derneği Başkanı Yıldırım: 'Sekiz asır önce Türklerle Denizli'ye getirilen katal ile yerel ırk azman ve tokur cinsi güvercinlerini tescil ettirdik'.

Denizli Güvercin Evi Derneği Başkanı Sırrı Yıldırım, Denizli'ye özgü azman ve tokur ile sekiz asır önce Orta Asya'dan getirilen katal cinsi güvercinlerin patentini aldıklarını söyledi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli'ye 1250'li yıllarda Orta Asya'dan getirilen 'dolapçı' adı verilen güvercin türü ile 'katal', 'azman' ve 'tokur' türlerinin bölgeye uyum gösterdiğini ve buraya has bir özelik kazandığını belirtti.

Dolapçı ve katal türü güvercinlerle yerel ırklar olan kısa ibikli tokur ve azman ırklarının tanıtımı için Türkiye genelinde etkinliklere katıldıklarını anlatan Yıldırım, Denizli'nin bu dört nadide güvercin ırkının tanıtımına önem verdiklerini dile getirdi.

Bu türlerin gelecek nesillere aktarılması için çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, yerel ırklara patent alma, geliştirme ve yaşatma konusunda akademisyenlerin de desteği olduğunu aktardı.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sekiz asır önce atalarımızın Denizli'ye getirdiği, katal ile yerel ırklardan azman ve tokur cinsi güvercinlerini tescil etirdik. Bu ırklarımızın tescili için Türk Patent Enstitüsüne başvurduk. Atalarımızın Orta Asya'dan getirdiği dolapçı ırkı için 2015 yılında patent almıştık. Şimdi de diğer türlere aldık. Atalarımızdan bize kadar gelen bu ırkların bozulmaması için gayret ediyoruz. Gençlerimizin de kötü alışkanlıklardan uzak kalmaları ve bu hobiye gönül vermeleri için çalışıyoruz."

Denizli denince akla horozunun yanında artık Denizli güvercinlerinin de geleceğini kaydeden Yıldırım, 23-24 Aralık'ta Nazilli'de yapılacak 4. Nazilli Güvercin ve Kanarya Festivali'ne katılarak güvercinlerin tanıtımını yapacaklarını dile getirdi.

Kaynak: AA