Yarım Asırlık Kütüphanesinde Geleceğin Ahilerini Yetiştiriyor

Kırşehir'de ömrünü Ahiliğin yaşanması ve yaşatılmasına adayan 90 yaşındaki 'Ahi Baba' Mustafa Karagüllü, 50 yıldır binbir emekle kurduğu 10 bin kitaplık kütüphanesinde geleceğin Ahilerini yetiştirmek için gayret gösteriyor Karagüllü, Ahilikten Türk ve İslam tarihine yaklaşık 10 bin kitabın bulunduğu kütüphanesinde, anaokulundan üniversiteye kadar onlarca öğrenciyi ağırlayarak Ahiliğin tarihsel süreci, gelişimi ve ahlak öğretilerini anlatıyor Karagüllü: 'Ahilik, yaşanmalı ve yaşatılmalı. Bu bizim milli heyecanımızın bir tezahürü olmalı. 90 yaşındayım. Ömrümün sonuna kadar Ahilikle ilgimi koparmamaya çalışacağım'

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de ömrünü Ahiliğin yaşanması ve yaşatılmasına adayan, bu özelliği ile kentte "Ahi Baba" olarak bilinen 90 yaşındaki Mustafa Karagüllü, 50 yıldır binbir emekle kurduğu kütüphanesinde geleceğin Ahilerini yetiştirmek için mücadelesine devam ediyor.

Kırşehir ve Ankara'da esnaf teşkilatlarının birçok kademesinde yer alan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'’a yaptığı tavsiye ile Ahilik Haftası Kutlamalarının tüm Türkiye'de yaygınlaşmasına vesile olduğu belirtilen Karagüllü, emeklilik günlerinin çoğunu Ahi Çarşısı'nda adını "Ahi Baba Kültür ve Sanat Ocağı" koyduğu kütüphanesinde geçiriyor.

Kütüphanede, Ahilikten Türk ve İslam tarihine, Ahi Evran-ı Veli'den, Hacıbektaş Veli, Şeyh Edebali, Aşık Paşa, Mevlana, Süleyman Türkmani gibi Anadolu erenlerinin anlatıldığı eserlere kadar yaklaşık 10 bin kitap bulunuyor.

Osmanlı geleneğinden bugüne ulaşan az sayıdaki "Ahi"den birisi olan ve "Ahi Baba" olarak bilinen Karagüllü, Kırşehir Ahi Çarşısı'ndaki yarım asırlık kütüphanesinde anaokulundan üniversiteye kadar onlarca öğrenciyi ağırlayarak Ahiliğin tarihsel süreci, gelişimi ve ahlak öğretilerini anlatıyor.

Karagüllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1952 yılında Kırşehir Esnaf ve Kefalet Kooperatifi'ne kurucu üye olmasıyla Ahilik kültürünü tanıtmak ve yaygınlaştırmak için mücadeleye başladığını, bu kültüre gönül veren insanlarla Kırşehir'de, Anadolu'da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde seri toplantılara, seminerlere katılığını söyledi.

Ahilik ve Anadolu tarihi ile ilgili kitapları biriktirmeye de 1960'lı yıllarda başladığını anlatan Karagüllü, 50 yılı aşkın sürede 10 bin civarında kitap biriktirdiğini, Ahi Çarşısı’ndaki mütevazi bürosunu kütüphaneye çevirerek insanların istifadesine sunduğunu belirtti.

Kütüphaneye Ahiliği merak eden her yaştan öğrenci geldiğini aktaran Karagüllü, onlara önce "Ahi dürümü" ikram ederek tanıtıma başladığını, sonrasında da dilinin döndüğünce Ahi Evran ve Ahiliğin engin ve evrensel prensiplerini anlattığını dile getirerek, "Biz Ahiliğe hep verdik. Bundan da çok mutluyum. 90 yaşımdayım. Ömrüm ne kadar olursa olsun hep Ahilik için harcayacağım. Ahilik çok önemli bir Türk kültürüdür. Onu talebelerimize iyi anlatmamız lazım." dedi.

- Kütüphaneyi bağışlayacak

Karagüllü, Ahiliğe ömrünü ve servetini harcadığını, kütüphanesini de Meclis'te yasası çıktıktan sonra kurulacak Ahilik Vakfına bağışlayacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"Kitaba çok meraklıydım. 1960'lı yıllardan itibaren kitap biriktirmeye başladım. Ankara'da esnaf bölge başkanıyken, merkez birliğinde çalışırken üniversite talebelerine para verip kitap toplatırdım. Sürekli kitap alıyorum. Ahi Evran Araştırma Merkezi'nin kitaplarının yarısı benim. Onu kuran da benim. İstedik ki bu göz nuru el emeği kütüphanemizi Kırşehirliler benimsesin. Okuyan talebeler burada gelip çalışsın, bir şeyler öğrensin istedik. Şimdi Ahi Evran Vakfı kuruluyor. Meclis'te yasası çıkıyor. Bu yasa çıktığında Ahi Evran, bir üniversite gibi bilimsel çalışmalarını devam ettirecek. Ahilik, yaşanmalı ve yaşatılmalı. Bu bizim milli heyecanımızın bir tezahürü olmalı. 90 yaşındayım. Ömrümün sonuna kadar Ahilikle ilgimi koparmamaya çalışacağım."

Kütüphaneyi ziyarete gelen Ahi Evran Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü yüksek lisans öğrencisi Enis Yalçın da ömrünün yarısını Ahiliğe adamış Mustafa Karagüllü ve kütüphanesinden çok istifade ettiğini, onun hayatını anlatacak bir belgesel hazırlamayı planladığını söyledi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü birinci sınıf öğrenci Belma Baran ise kütüphaneyi merak ettiği için arkadaşlarıyla ziyarete geldiğini anlatarak "Ahi Babanın engin tecrübelerinden yararlanmak, kitaplarından faydalanmak için kütüphaneye geliyorum. Kütüphanesinin methini çok duyuyorduk. Arkadaşlarla gelerek inceliyoruz. Ahiliği de bizzat Ahi Baba'nın kendisinden dinliyoruz." dedi.
Kaynak: AA