Kırım Ahali Cumhuriyeti'nin 100. Yıl Dönümü Resepsiyonu

Kırım Ahali (Demokratik) Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü Ankara’da düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Kırım Ahali Cumhuriyeti'nin 100. Yıl Dönümü Resepsiyonu
Kırım Derneği Genel Merkezince Birinci Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrıı Sybıha, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, milletvekilleri, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda söz alan ilk isim olan Mükremin Şahin, "1917’de vatanımız Kırım’da toplanan Kurultayımızın ve aynı tarihte kurduğumuz Kırım Ahali Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü anmak ve devletimizi kuran yoldaşlarımızın, ideallerine, fikirlerine, ilke ve prensiplerine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit etmek için burada toplandık. Yüz yıllardır Kırım’ı Tatarsızlaştırmak ve Müslümansızlaştırmak için her şeyi yaptılar. Türkiye’de de olmak üzere dünyanın 15 ülkesinde yaşayan milyonlarca Kırım Tatarlarının aile hatıraları ve hafızaları bunlarla dolmuş. Bu sebeple dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Kırım Tatarları, ’Dünya Kırım Tatar Kongresini’ topladı. Dolayısıyla Kırım’ın Ukrayna’daki topraklarının Rusya tarafından işgalinin asla kabul edilmeyeceğini ve bu işgale karşı sonuna kadar direneceğini ilan etti. Vicdan sahibi herkesi, Kırım’da yaşanan baskı ve zulme kayıtsız kalmamaya davet ediyorum. Bu şerefli ve imanlı halkın mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım tarihinde ve Kırım Tatar halkının hayatında önemli olaya saygı göstermek için bir araya gelindiğine vurgu yaptığı konuşmasında, "Yüz yıllar boyu birçok halka ve onların gölgelerine Rus İmparatorluğu çöktü. Çarlık Rusya’da ezilmiş halklar, onun parçalanmasını kendi dirilişleri için bir şans olarak kullanmaya çalıştı. O zaman kendi ulusal kurumlarını oluşturan halklar arasında Kırım Tatar halkı birinci sıralarda olmuştur. Aydınlanmış Kırım Tatar gençleri kendi toprağında kendi vatanına sahip olmak için ellerinden geleni yaptılar ve hayatlarını verdiler. Toplanan ’Kırım Tatar Milli Kurultayı’ yerli halkın haklarını bütün dünyaya duyurdu. Kırım Ukrayna’nın toprak parçasıdır" açıklamasında bulundu.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrıı Sybıha, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın ve Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutladı. Program akşam yemeğinin ardından son buldu.
Kaynak: İHA