Kazakistan'ın Bağımsızlığının 26. Yılı Kutlamaları

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kazakistan Öğrenci Topluluğunca Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) gerçekleştirilen Kazakistan'ın bağımsızlığının 26. yılı kutlamaları konferansına katıldı.

Balkanlıoğlu, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, Kazakistan ve dünyanın birçok yerinden kente gelerek eğitim gören öğrencilerin kardeşçe yaşadıklarını ifade etti.

Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Kazaklar, dünyanın birçok yerinde haksızlığa uğramış ve kafirlerin zulmü ile epey uğraşıp çok şehit vermişlerdir. Bu onurlu millet, bir süre Sovyetler Birliğinin boyunduruğu altında yaşarken SSCB’'nin dağılmasıyla bağımsızlıklarını ilan etti. Düşmanlık ebedi değildir. Dostluk, kardeşlik uzun vadede her zaman kazanır. İnsanı hayran bırakan düz ve geniş ovaları var. Ben Kazakistan'da Almatı, Taraz ve Çimkent şehirlerine gittim, Hoca Ahmet Yesevi, Timur ile Arslan Baba türbelerini de ziyaret etmiştim. Oraya gittiğimizde çok büyük bir medeniyetin, büyük bir kültürün ve büyük bir milletin parçası olduğumuzun bilincine varıyoruz. Kazakistan aslında bütün dünyaya İslamiyeti yaymak için uğraş veren alp erenlerin ocağıdır. Sadece soydaşımız değil, aynı zamanda İslamiyet'in yayılması ve kültürümüzün, değerlerimizin korunmasında büyük hizmetleri olan bu kavim ile kardeş olduğumuz için son derece mutluyuz. Kazakistan'ın gelişmesi, kalkınması, dünya ülkeleri arasında onurlu ve güçlü bir yer tutması bizim de gücümüz, bizim de sevincimizdir. Kardeşliğin sıcaklığını her zaman hissediyoruz. Kazakistan her türlü mücadelemizde bize destek olmuştur. Değerli Devlet Başkanları Nursultan Nazarbayev öncülüğünde büyük ilerlemeler kaydettiler."

Etkinliği düzenleyenlere teşekkür eden Balkanlıoğlu, Kazakistanlı öğrencilerin konserini izledikten sonra bağımsızlık pastasını keserek yöresel Kazak kıyafetleri giydi.

Programa, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Kazakistan Büyükelçisi Abdal Saparbekuly ile öğrencilerin katıldı.

Vali Balkanlıoğlu, programın ardından Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak ile İlim Yayma Cemiyeti Eğitim Müdürü Kurtuluş Öztürk'ün konuşmacı olduğu Divan Öğrenci Birliği tarafından SAÜ'de düzenlenen "Yeni Türkiye'ye Emin Adımlarla" konferansına katıldı.

Kaynak: AA