İran Türk Ticaret Merkezi Genel Müdürü Erkan Açıklaması

'İran'da iç piyasa, Çin mallarından sıyrılmaya başladı. İran'da iyi ürünlerin Türkiye'den alınacağı algısı hakim. Bu algıyı fırsata çevirmeliyiz' 'Sınırdaşımız olan ülkeye bütün sektörlerde yatırım imkanı mevcut. İmalat, sanayi açısından yeterli değil. Bu alanda gelişmek istiyorlar'

İran Türk Ticaret Merkezi Genel Müdürü Mehmet Ali Erkan, İran'da kaliteli ürünlerin Türkiye'den alınacağı algısının hakim olduğunu, bu algıyı fırsata çevirmek gerektiğini belirtti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (BTSO) yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanlığı destekleriyle gerçekleştirilen bebe ve çocuk konfeksiyonu ile tekstil sektörüne yönelik Ur-Gg Projesi kapsamında, İran'a giden Bursalı iş adamları, İran Türk Ticaret Merkezi'ni ziyaret etti.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen İran Türk Ticaret Merkezi Genel Müdürü Mehmet Ali Erkan, yıl boyu ürünlerin sergilendiği, 70 firma kapasiteli merkezde, hazır giyim, tekstil, kimya ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren 57 firmanın faaliyet gösterdiğini belirtti.

Erkan, İran'ın geçen yıl uluslararası piyasa ile entegrasyon sürecine girdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Nükleer anlaşma çerçevesinde uygulanan yaptırımlar kalktıktan sonra belli alanlarda yabancı firmalar, ülkeye gelmeye başladı. İran, birçok ürünü yapabiliyor. Ülkede ihtiyaç duyulan üretimin yüzde 70'i yapılabiliyor. Ancak kalan yüzde 30'unu yatırımlarla yapması gerekiyor. Sınırdaşımız olan ülkeye bütün sektörlerde yatırım imkanı mevcut. İmalat, sanayi açısından yeterli değil. Bu alanda gelişmek istiyorlar. Bu yönde İran, gerek AB ile entegrasyonu, gerek yüzyıllardır bir arada yaşaması nedeniyle Türkiye'yi kendine örnek ülke seçmiş durumda."

- "Fırsatları değerlendirmemiz lazım"

Ülkede konfeksiyon sektörü için kota uygulandığını vurgulayan Erkan, şöyle devam etti:

"Konfeksiyonda ürün satan firma, 2 yıl içinde üretiminin yüzde 20'sini burada yapmak zorunda. Bu durum, Türkiye açısından önemli avantajlar barındırıyor. Avrupa firmalarının burada bir an önce üretime geçmeleri, mümkün değil. Türk firmalarının burada fason üretim yaptırıp, gerisi ile de İran pazarına girebileceğini düşünüyorum. Hazır giyim firmalarımızın ardından tekstil firmaları da üretim için İran pazarına girebilir. İran'da iç piyasa, Çin mallarından sıyrılmaya başladı. İran'da iyi ürünlerin Türkiye'den alınacağı algısı, hakim. Bu algıyı fırsata çevirmeliyiz. Ülkede yüzde 35'i Azeri olmak üzere, yüzde 55'i Türkçe konuşan bir nüfus var. Dizilerden Türkçe öğrenen çok insan var. Fırsatları değerlendirmemiz lazım."

BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş da ticaret merkezlerinin Türkiye'nin 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda, şirketlerin dünyaya açılmasını sağladığına dikkati çekerek, "Bir ülkede ciddi bir aktör olmak için o pazarda mutlaka yerel oyuncu kimliği kazanmalıyız. Bu merkezlerle firmalar, hedef pazarlarda yerleşik bir düzene sahip oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA