Adliye Koridorları Yerine 'Uzlaşma Ormanı'nı Tercih Ettiler

Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunun yaptığı çalışmalarla suça karışan onlarca kişi, kentte kurulacak 'uzlaşma ormanı' için fidan almayı kabul ederek yargılanmaktan kurtuldu Uygulama ile bu yıl 'Uzlaştırma Yasası' kapsamına giren 854 soruşturma dosyasından 684'ünde taraflarla görüşülerek anlaşmaları sağlandı.

ORHAN GÜNGÖR - Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunun girişimleriyle suça karışan onlarca kişi, kentte kurulacak "uzlaşma ormanı" için fidan almayı kabul ederek haklarında dava açılmasının önüne geçti.

Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, dolandırıcılık, aile içi şiddet, hırsızlık, hakaret, mala zarar verme ve suç eşyasının satın alınması gibi birçok suçta mağdur ile şüphelileri savcılık aracılığıyla uzlaştırıp hem tarafların adliye koridorlarında sıkıntı çekmesini önlüyor hem de soruşturma dosyalarını tarafların uzlaşması sebebiyle dava açılmadan sonuçlandırarak mahkemelerin iş yükünü azaltıyor.

Uzlaştırma bürosu başta "uzlaşma ormanı" için fidan alma, hayır işleme ve aile içi şiddetlerde ise çiçek alma edimi gibi bir çok yolla taraflar arasındaki husumet, problem ve uyuşmazlıkları kısa sürede gideriyor.

Kentte uygulama çerçevesinde bu yıl "Uzlaştırma Yasası" kapsamına giren 854 soruşturma dosyasından 684'ünde taraflarla görüşülerek anlaşmaları sağlandı.

Yasa kapsamına giren suçların birinde şikayetçi Z.Y, kendisini tehdit eden B.Y. hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dosyanın gönderildiği Uzlaştırma Bürosu görevlileri, taraflarla görüşerek anlaşmalarını sağlamaya çalıştı.

Bu süreçte Z.Y'nin kentte kurulacak "uzlaşma ormanı"na fidan bağışlaması karşılığında affettiği B.Y, aldığı fidanlarla hem ormana katkı sağladı hem de yargılanmaktan kurtuldu.

Bir başka dosyada da müşteki A.K, soruşturma sürecinde uzlaştırmacı aracılığıyla, kendisini tehdit eden Ö.T'nin "uzlaşma ormanı"na fidan bağışlaması karşılığında şikayetinden vazgeçeceğini söyledi. Ö.T, uzlaştırma ormanına fidan bağışlayınca soruşturma dava açılmadan sonuçlandı.

- Eşine çiçek aldı

Dava açılmadan uzlaşma sağlanan başka bir dosyada ise şikayetçi S.A, şiddet gördüğünü öne sürdüğü eşi K.A'yı savcılığa şikayet etti.

"Aile içi şiddet" suçunun yasa kapsamında olması dolayısıyla dosyanın gönderildiği Uzlaştırma Bürosu görevlileri, taraflarla görüştü.

S.A, şikayetçi olduğu eşi K.A'nın kendisine çiçek alması karşılığında uzlaşmayı kabul ettiğini görevlilere söyleyince bu talep K.A'ya iletildi.

Talebi kabul eden koca K.A, satın aldığı çiçeği eşine vererek hem yuvasının yıkılmamasının hem de yargılanmanın önüne geçti.

- İhtiyaç sahibi öğrencilere yardım

Başka bir "aile içi şiddet" dosyasında ise müşteki S.T, uzlaşmalarını sağlamak isteyen görevlilere, kocası R.T'nin, ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım etmesi durumunda şikayetinden vazgeçeceğini ifade etti.

Uzlaştırmacının durumu ilettiği R.T, eşinin isteğini kabul edip ihtiyaç sahibi 2 öğrenciye kışlık ayakkabı ve test kitabı alarak hem öğrencileri sevindirdi hem de adliye koridorlarından kurtuldu.

- Çaldığı telefonun yerine yenisini aldı

Başka bir soruşturma dosyasında ise mağdur A.T, telefonunu çaldığı iddiasıyla Ş.Y'den şikayetçi oldu. Suçun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle dosyanın gönderildiği uzlaştırmacı, taraflarla görüşerek anlaşmalarını sağlamaya çalıştı.

Mağdur A.T, şüphelinin kendisine yeni bir cep telefonu alması durumunda uzlaşmayı kabul ettiğini söyledi.

Ş.Y'nin talebi kabul edip mağdura yeni cep telefonu almasıyla dosya, dava açılmadan sonuçlandırıldı.
Kaynak: AA