Unutulmaya Yüz Tutan Geleneksel Kök Boyama Sergisi Açıldı

Balıkesir’in Edremitilçesinde Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç Dr. Selami Selvi tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca GENÇDES Proje kapsamında desteklenen unutulmaya yüz tutan geleneksel boyamanın gençlerle geleceğe aktarılması projesinin sergisi Balıkesir Üniversitesi Prof. Dr. Kerim Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı ve Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı’nın katılımıyla açıldı.

Unutulmaya Yüz Tutan Geleneksel Kök Boyama Sergisi Açıldı
Açılış kurdelesi; Balıkesir Üniversitesi Prof. Dr. Kerim Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, Doç.Dr. Selami Selvi tarafından kesildi. Açılışa çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.

Sergi hakkında bilgi veren Altınoluk Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Selami Selvi “Burada yapılan sergimiz unutulmaya yüz tutan geleneksel boyamanın gençler ile geleceğe aktarılması adı altında bir proje hazırladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımız GENÇDES projesi kapsamında çalışmamızı destekledi. Projemizde 17-25 yaş arası, çoğunlukla bayan öğrenci olmak üzere 40 öğrencimiz katıldı.

Projenin başlıca amacı doğal ürünler elde etmekti. Dağlardan topladığımız, özellikle Kazdağlarından topladığımız kekik, nane, adaçayı, biberiye gibi tıbbi değere sahip bitkiler ile kök boyası dediğimiz, çivit ve çeşitli bitkilerden boya elde ettik. Bunları biz bakır kazanlarda boyadık iplikleri. Bu iplikleri daha sonra öğrencilerimiz ile beraber el işlerinde değerlendirdik. Yirmiye yakın el işi ürünü elde ettik. Yüze yakın da çeşidimiz var. Türkiye’de ilk defa tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen doğal ürün sergisini Edremit’te açtık dedi.

Kaynak: İHA