Türkiye'de Yaşayan Abhazların Sorunları Masaya Yatırıldı

150 yıl önce topraklarından sürgün edilen Kafkas toplumunun günümüzde yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için Türkiye, Rusya, Abhaz, Adige diasporaları toplantı yaptı.

Türkiye'de Yaşayan Abhazların Sorunları Masaya Yatırıldı
Modern tarihin en büyük kitlesel göçlerinden biri olan ‘Büyük Kafkas Sürgünü’ sırasında topraklarından edilerek Türkiye ve Rusya’ya yerleşmiş olan Kafkas topluluğunun günümüzde yaşadığı problemlere çözüm üretmek amacıyla Rusya, Türkiye, Abhaz(Abaza), Adige diasporaları yuvarlak masa toplantısı yaptı.

“Unutulmaya, yok olmaya başladı”

Dil, kültür, ulaşım ve eğitim konularının ele alındığı toplantıya katılan Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy, Türkiye ve Rusya’da yaşayan Abhaz halkının sorunlarını dile getirdi. Topraklarından sürgün edilen Kafkas toplumunun en önemli sorunları arasında kültür kaybı olduğunu dile getiren Atanur Aksoy, “Türkiye’deki Kafkas toplumu sürgünle gelen bir toplum. 150 yıl önce gelmişiz burası bizim vatanımız olmuş ama alt kültürümüzü de muhafaza etmişiz. Dilimiz olsun kültürümüz olsun artık muhafaza etmek çok zor. Unutulmaya, yok olmaya başladı.

Aynı problem Rusya’da yaşayan soydaşlarımız için de geçerli. Bununla ilgili çalışan Abhaz kökenli öğretim görevlisinin katkılarıyla bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri ve kültürel kimliğin muhafazası ile ilgili toplantı yaptık” dedi.

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy, Gürcistan ve Abhazya Cumhuriyeti arasında yaşanan siyasi problemler nedeniyle ulaşımda da sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Rusya üzerinden anavatanlarına gitmek zorunda kaldıklarını belirten Aksoy konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Abhazya Cumhuriyeti; uluslararası toplumun bir kısmının Gürcistan toprağı olarak gördüğü, Rusya Federasyonu ve bazı ülkelerin de devlet olarak tanıdığı bir ülke. Türkiye’deki Abhazlar olarak ana vatanımıza gidip gelmemiz bizim için zor oluyor. Rusya toprakları üzerinden gidip gelmek zorunda kalıyoruz. Gürcistan ve Abhazya Cumhuriyeti arasında siyasi iletişimin olmayışından dolayı Gürcistan üzerinden karayoluyla gitme imkanımız yok. Abhazya’daki soydaşlarımızın çoğunda Rus pasaportu yok dolayısıyla Türkiye’ye gelemiyorlar. Türkiye’de yaşayan soydaşlarımızın çoğunluğunun orada akrabası var. Türkiye’de şu an 10 bin soydaş ve ama bu giderek artan bir rakam.”
Kaynak: İHA