'ICBC, Türkiye Ekonomisiyle Birlikte Büyüyecek'

ICBC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Şü: 'Türkiye'nin kalkınması ve ekonomik büyümesiyle doğru orantılı olarak gelişme ve büyümeye devam edeceğimize inanıyorum” 'Türkiye'deki altyapı ve büyük ölçekli yatırım projelerine odaklanıyoruz” 'İki ülkenin Merkez Bankalarının büyük desteğiyle Türkiye ve Çin arasındaki TLyuan para transferi anlaşması kapsamında ek yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz”.

'ICBC, Türkiye Ekonomisiyle Birlikte Büyüyecek'
TEVFİK DURUL - FUAT KABAKÇI - Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Şü Kıın "Türkiye'nin kalkınması ve ekonomik büyümesiyle doğru orantılı olarak gelişmeye ve büyümeye devam edeceğimize inanıyorum.” dedi.

ICBC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Şü, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Çin ziyareti dolayısıyla geldiği Pekin'de AA'ya Türkiye'deki projeleri ve pazar hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de son iki yıldır faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Şü, "Türkiye'nin kalkınması ve ekonomik büyümesiyle doğru orantılı olarak gelişmeye ve büyümeye devam edeceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu. ​

Şü, çok iyi bir ekibe sahip olan ICBC Türkiye'nin bölgede çok iyi bir müşteri portföyü yakaladığının altını çizerek, "Şu anda Türkiye'deki altyapı ve büyük ölçekli yatırım projelerine odaklanıyoruz." dedi.

ICBC Türkiye'nin 2015 yılında 420 milyon TL ana sermayeyle kurulduktan sonraki bir yıl içerisinde 440 milyon TL ek sermaye artırımına gittiğini söyleyen Şü, "İki ülkenin Merkez Bankalarının büyük desteğiyle Türkiye ve Çin arasındaki TL-yuan para transferi anlaşması (SWAP) kapsamında ek yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şü, Türkiye pazarına olan güvenini dile getirerek, yatırımlarını artırma ve kapasitelerini büyütme hedefinde olduklarının altını çizdi.

- "Kuşak ve Yol ile Orta Koridor projeleri birbiriyle uyumlu"

Tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırmayı amaçlayan "Kuşak ve Yol" insiyatifi kapsamında Türkiye ile iş birliği projelerine ülke olarak büyük önem verdiklerini vurgulayan Şü, "Türkiye, Modern İpek Yolu projesinde köprü vazifesi görüyor. Biz de ICBC Türkiye olarak bu projenin sunduğu fırsatlarla operasyon bölgemizdeki müşterilerimiz ile iş birliğini sürekli güçlendirme arayışındayız." dedi.

Kuşak ve Yol, tarihi "İpek Yolu Ekonomik Kuşağı" ve modern "Deniz İpek Yolu" terimlerinin kısaltmasından oluşuyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in tarihi İpek Yolu'nu modern demir yolları ve deniz ulaşımıyla yeniden canlandırmak için 2013'de başlattığı inisiyatif, dünya yüz ölçümünün yüzde 26'sını kapsayarak, 4,4 milyarlık nüfus ve yaklaşık 20 trilyon dolarlık ekonomileri birbirine bağlıyor.

Şü, Çin insiyatifindeki "Kuşak ve Yol" projesinin Türkiye'nin öncülüğünde geliştirilen "Orta Koridor" projesi ile son derece uyumlu olduğunun altını çizerek, "Bu projelerin sunduğu fırsatlar ile iki ülkenin ortak kalkınmasına katkı yapmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye de inisiyatifte Ankara ile Pekin'i Orta Asya üzerinden Çin’e bağlaması hedeflenen Orta Koridor projesi kapsamında Çin ile işbirliğini sürdürüyor.

Dünyanın en büyük bankalarından biri olan ICBC, Türkiye'de 44 şube, 49 ATM, internet ve mobil şube kanallarıyla kurumsal ve yatırım bankacılığı alanlarında hizmet vermekte.

Tekstilbank'ı çoğunluk hisslerini satın alarak 20 Mayıs 2015'te Türkiye'deki bankacılık faaliyetlerine başlayan ICBC'nin, 43 ülke ve bölgede faaliyet gösteren 17 binden fazla şubesi mevcut.

ICBC, Türkiye'de SWAP yoluyla sermaye artırımı yapan ilk Çin bankası olmuştu.

Resmi ziyaret kapsamında Çin'de bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, temasları kapsamında ICBC'nin yanı sıra Çin Merkez Bankası ve Türkiye'de temsilcilik ofisi bulunan Bank of China yetkilileri ile başkent Pekin'de görüşmeler gerçekleştirecek.

Kaynak: AA