Hakan Atilla'nın sürpriz tanığı konuştu, Zarrab'ı yalanladı

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesine ilişkin New York’ta devam eden duruşmanın 13’üncü gününde tek sanık olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için Türk Hava Yolları’ndan bir uzman tanıklık yaptı.

Hakan Atilla'nın sürpriz tanığı konuştu, Zarrab'ı yalanladı
Hakan Atilla'nın sürpriz tanığı konuştu, Zarrab'ı yalanladı
Atilla’nın avukatları bu sayede İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın Hakan Atilla aleyhindeki iddialarının çürütüldüğünü savunuyor. Atilla'nın bir ara göz yaşlarını tutamadığı bugünkü duruşmadan şu ana kadar notlar şöyle:

Hakan Atilla’nın avukatları, müvekkillerinin aleyhine savcılığın sunduğu en önemli delil olan 297 no’lu tape ve ses kaydına ilişkin Reza Zarrab’ın mahkemede verdiği ifadeyi Türk Hava Yolları’ndan bir bilirkişi ile bugün çürüttüklerini açıkladılar.

Bugünkü duruşmada Atilla’nın avukatlarının Türk Hava Yolları’ndan getirdikleri tanık olan Semra İbrahimi Hamza isimli bilet satış uzmanı, Atilla’nın eşi ve oğlu ile birlikte 10 Nisan 2013 tarihinde bindikleri İstanbul-Barcelona uçağının TSİ 14.09’da havalandığını ve Barcelona’ya TSİ 17.48’de iniş yaptığını söyledi.

Ardından tanık kürsüsünde ifade vermeye başlayan Atilla, uçakta hiçbir görüşme gerçekleştirmediğini kaydederek, avukat Cathy Fleming’in sorularını yanıtladı. Fleming, savcılığın tanıklarından Hüseyin Korkmaz’ın, Zarrab’ın Halkbank’ta Süleyman Aslan’la aynı gün 16.10-17.15 arasında görüştüğünün güvenlik kameralarından tespit edildiğini söylediğini hatırlattı. Fleming ayrıca, Atilla’yı tutuklayan FBI ajanı Jennifer McReynolds’ın savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde, Atilla’ya ait olduğunu ileri sürdüğü dört ses kaydının ellerinde bulunduğunı kaydettiğini hatırlatarak, bunlardan bir tanesinin Atilla’ya ait olmadığının anlaşıldığını söyledi.

'SÜLEYMAN ASLAN YANIMDA ARADI' DEMİŞTİ


Zarrab, itirafçı olarak oturduğu tanık kürsüsünde, yardımcısı Abdullah Happani ile 10 Nisan 2013 tarihli “Atilla taş koydu” diye bilinen 297 no’lu tape ve ses kaydına açıklık getirirken şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bankadan (Halkbank) çıktıktan sonra görüşmenin özetini anlatıyorum. Süleyman Aslan’ın benim yanımdan Atilla’yı aradığını söylüyorum. 'Yapacaksınız bu işi' dedi diyorum. Hakan Atilla’nın taş koyduğunu engellediğini söylüyorum. Yani o gün içerisinde Atilla bey işlemin olmaması için taş koyuyordu. Bu yüzden Süleyman Aslan’la konuştum ve Atilla’nın bu işten hiç haberi olmadığını söyledim. Kendisi benim yanımdan Atilla’ya telefon açtı, Hakan Bey’e işlemin yapılması konusunda bilgi verdi. Hakan Bey de istenileni yerine getirdi.”

Zarrab, ifade verdiği ikinci gün tape'lerin kendi konuşmalarının içeriğini doğru olarak yansıttığını kabul etmiş ve avukat Fleming’in Halkbank ile yaptığı işlemler kapsamında “Hakan Atilla taş koydu dediniz, doğru mu” sorusunu “Doğru” diye karşılık vermişti. Zarrab, “Süleyman Aslan, sizin yanınızda Hakan Atilla’yı arayıp, bu işi yapacaksın dedi, doğru mu” şeklindeki soruya da “Evet doğru” karşılığını vermişti

OĞLU SORULUNCA GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI

Kürsüde tüm suçlamaları reddeden Atilla, “Eşinizi en son ne zaman gördünüz” sorusuna, “269 gün önce” karşılığını verdi. Oğlunu ise tutuklandıktan sonra cezaevinde 2 saat gördüğünü belirten Atilla, gözyaşlarını tutamadı.

TAPE’DEKİ ‘HAKAN’ HAKAN ATİLLA DEĞİLMİŞ


Öte yandan, davada tanık olarak dinlenen eski polis Hüseyin Korkmaz, savcılığa sunulan tapelerde geçen ve Zarrab’ın telaffuz ettiği “Hakan” isminin Hakan Atilla değil bankanın eski Dış İşlemler Daire Başkanı Hakan Aydoğan olduğunu iddia etti. Zarrab ise kürsüdeki yeminli ifadesinde o kişinin “Mehmet Hakan Atilla” olduğunu ileri sürmüştü. Eğer savcılık pazartesi günü gerçekleşmesi beklenen Atilla’nın çapraz sorgusunda, o kişinin Atilla olduğunu ispatlayamazsa, Zarrab yeminli ifadesinde yanlış ifade vermiş sayılacak. Bu durumda Zarrab’ın savcılıkla yaptığı işbirliği anlaşması tehlikeye girebilir.

Bugünkü duruşma sürüyor ve avukatları Atilla'ya yönelik suçlamaların bu son tanığın ifadeleri nedeniyle düşürülmesini talep ediyor. Bilet satış uzmanının tanık ifadesi, savcılığın kilit bir delil olarak kullandığı Zarrab’ın iddiasını yalanlıyor.

DÜN NE OLMUŞTU

Dün avukatları Hakan Atilla’nın tanık kürsüsünde ifade vereceğini açıklamıştı. Ancak savcılığın Atilla’nın FBI tarafından tutuklanmasından sonra kaydedilen yaklaşık 1 dakikalık videosunu delil olarak göstermek istemesi üzerine savcılık sunumunu tamamlayamadığı için avukatlar savunmaya başlayamadı.

Avukatları Atilla’nın sorgulanma videosunda görülen FBI ajanı Jennifer McReynolds’un tanık olarak kürsüye çıkarılmasını talep etti, ancak ABD Adalet Bakanlığı izin vermedi. Bunun üzerine avukatlar dün Hakim Richard Berman’a sınırlı derecede ifadesi alınması için dilekçe verdi. Ancak Berman, dün akşam saatlerinde bu başvuruyu reddetti.

FETÖ'CÜ TANIĞA İTİRAZ

Atilla’nın avukatları, savcılığın tanığı 17 Aralık soruşturmasının operasyon amiri eski yardımcı komiser Hüseyin Korkmaz’ın tanıklığa aykırı aşırı beyanları, yorumları, soruşturma sırasında sadece mali şubedeki ofisinde olması, olay yerlerinde tanıklık yapmamış olması ve başsavcılığa verdiği delilleri Türkiye’den çaldığını kabul etmesi üzerine, avukatlar bunların kabul edilemeyeceğini ileri sürerek hatalı yargılamadan davanın düşmesini istemişlerdi.