Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye olarak sondaj faaliyetleri, petrol ve gaz arama faaliyetleri noktasında Türkiye’nin sahip olduğu Türk bayrağının dalgalandığı gemilerimizle yelken açıp dolaşacağız" dedi.

2018 Merkezi Bütçe ve 2016 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşmeleri devam ediyor. TBMM Genel Kurulu’nda devam eden görüşmelerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçe görüşmeleri yapıldı.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin üç terör örgütleri ile mücadele ettiğini söyleyerek, "Hedef Türkiye’dir, Türkiye’nin bütünlüğüdür. Ayrıca bu terör örgütlerini yönetenlerin aynı kaynak olduğu çok net biçimde görülmüştür. Bölücü terör örgütü, DEAŞ, FETÖ aynı güç tarafından desteklendiğini, finanse edildiğini biliyoruz Türkiye bu tehditleri karşı kendi güvenliğini sağlamak zorundadır" ifadelerini kullandı.

“Su üstü ve alçak irtifa hava arama radarı talebi söz konusu oldu” diyen Canikli, “Yurtdışında temin ediliyor. Toplam ihtiyacımız 25 tane. Toplam 200 milyon dolar ödememiz gerekiyor. ASELSAN üzerinden yüzde 100 milli imkanlarla üreteceğiz. 1.2 milyon dolara üretiyoruz. Toplamı 26.5 milyon dolar. Milli dediğimiz hadise bu" şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, milli enerji politikası kapsamında çalıştıklarını belirterek, son 2 yılda güneş ve rüzgar başta olmak üzere 7 bin megavata yakın yerli ve yenilenebilir kaynakları elektrik üretim santralini devreye aldıklarını ifade etti.

Bakan Albayrak, İzmir’de devreye alınan sıvılaştırılmış doğalgaz terminalini geçen yıl devreye aldıklarını hatırlatarak, "Açılışını Hatay Dörtyol’da devreye alarak Türkiye’nin LNG tesisini rekor sürede iki yılda devreye alacağız. Marmara Ereğli LNG terminali ve Ege gaz LNG gerçekleştirdiğimiz kapasite artışlarıyla birlikte LNG altyapımızda sisteme gaz basma kapasitemizi son 2 yılda 34 milyon metreküpten 117 milyon metreküpe çıkardık. Bu yılsonu itibariyle 2015 Aralık ayına kıyasla yine günlük sisteme gaz basma kapasitemiz 190 milyon metreküpten 288 milyon metreküpe son iki yılda içerisinde çıkmış oluyor. Bugün itibariyle 78 ilimiz 390 ilçemize doğalgaz uylaşmış bulunuyor. İnşallah bu çerçevede 55 milyon vatandaşımıza ulaşım imkanı ve 45 milyon vatandaşımızın kullandığı bir altyapımız mevcut. 2018 yılı sonuna kadar 81 ilimizin tamamına doğalgaz ulaşmış olacak. Bu yıl sonuna kadar da 100 ilçemize, 2019 yılı sonuna kadar da 222 ilçemize de doğalgaz konforunu ulaştırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç reis gemileriyle Akdeniz ve Karadeniz’de sismik araştırmaların devam ettiğini belirten Albayrak, "Bu yıl sonu itibariyle Türkiye’ye ulaşacak olan yeni sondaj gemimizle birlikte kendi gemimizle hem Akdeniz hem Karadeniz kuyularımızı kazmaya başlayacağız. Türkiye olarak sondaj faaliyetleri, petrol ve gaz arama faaliyetleri noktasında Türkiye’nin sahip olduğu Türk bayrağının dalgalandığı gemilerimizle yelken açıp dolaşacağız" diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, çocukların aile ortamında yaşamalarının önemine değinerek, "Şu an 107 bin 127 çocuğumuzu ve ailelerini madden ve manevi olarak destekliyoruz. Bugün 5 bin 564 çocuğumuz koruyucu aile yanında yaşıyor ve sıcak bir yuvanın tadını çıkarıyor. Sadece 2017 yılında bin 53 çocuğumuzu koruyucu aileye kavuşturduk. Ülke genelinde koğuş tipi hizmet veren çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları dönemini tamamıyla kapadık. Buradaki çocuklarımızın tamamını ev tipi modelimizle buluşturduk. Korumamız altında bulunan 14 bin 32 çocuğumuz artık ev sıcaklığını hissederek daha özel bir bakımla yaşıyorlar" ifadelerinin kullandı.

Kadınların güçlendirilmesine önem verdiklerinin altını çizen Kaya, "Bakanlık olarak kadına yönelik öncelikli çalışma alanlarımız kadınlarımızın iş gücüne katılımının arttırılması, kadın istihdamının arttırılması, kadın girişimciliğinin desteklenmesidir. Çalışan kadınların hamilelik, doğum, süt izinlerinin kullanımı için esnek çalışma modelini getirdik. Kadın istihdamını yaptığımız çalışmalar sonucu 2005 yılında yüzde 23 olan iş gücüne katılım oranını bugün yüzde 34’lere yükselttik" şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017’de Türkiye merkezî yönetim vergi gelirlerinin yüzde 21,5’una tekabül eden 92 milyar 651 milyon TL’yi gümrükler aracılığıyla tahsil ettiklerini belirterek, " 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde 74 bin 947 firma ihracat, 80 bin 458 firmamız da ithalat işlemi gerçekleştirdi. Bu dönemde toplam dış ticaret hacmimiz 354 milyar dolar oldu.Özellikle gümrüklerde ticareti kolaylaştırmak için birçok çalışmamız var. Gümrük işlemlerinde gerekli belgelerin kâğıt ortamından elektronik ortama aktarılması yönünde çalışmalarımız sürüyor ve bunda gerçekten büyük bir başarı sağladık. Geçmişe göre gümrüklerdeki iş ve işlem süreleri çok kısaldı ve Allah’a hamdolsun buradaki bugünkü görüşmelerde de görüldüğü gibi -muhalefette de veya diğer sektör paydaşlarında da- artık gümrük işlemleri bir sorun olmaktan çıktı, çok kolaylaştı ve basitleşti. Bununla beraber artan dış ticaret hacmimize bir ivme kazandırdık" ifadelerini kullandı.

21 kurum ve kuruluşla Tek Pencere Sistemi hayata geçtiğini hatırlatan Tüfenkci, "118 belge artık tek bir noktadan elde edilebilir hâle geldi. Özellikle piyasa gözetimi ve denetimini de tek pencereyle entegre eder hâle getiriyoruz. Böylece piyasa gözetimi ve denetimi sonucunda bir eşyayla ilgili olumsuzluk çıkması durumunda eşyanın gümrük beyannamesiyle bağlantı kurularak bu kapsamda diğer eşyalar hakkında da gerekli önlemlerin alınması sağlanacaktır. Yine konteyner ve liman takip sistemlerini, Liman Tek Pencere Sistemini, yine veri değişimini -ki İran ve Gürcistan’la bu veri değişimlerine başladık- yine özellikle, ihracatçımıza büyük kolaylık sağlayan Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’nı hayata geçirdik. Yetkilendirilmiş yükümlü nedir değerli arkadaşlar? Güvendiğimiz ihracat firmalarına ’Artık, gümrüklere gelmeden fabrikanızda bu işlemleri yapabilirsiniz’ dedik ve yetkilendirdiğimiz insanlara güvendik, onlara bu yetkiyi verdik ve baktığımız zaman, bugün itibarıyla 201 tane yetkilendirilmiş yükümlü firmamız, şahsımız var. Baktığımız zaman, bu firmalar ihracatımızın yüzde 25’ini, ithalatımızın ise yüzde 29’unu gerçekleştirmiştir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA