Aşık Veysel Ona İlham Oldu

Edirne’de görme engelli 70 yaşındaki Ali Osman Gül, sokaklarda saz çalarak geçimini sağlıyor. 12 yaşında bir gece rüyasında Aşık Veysel’i gördüğünü ve konuştuğunu belirten Gül, ertesi akşam Aşık Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü hem çalmaya hem söylemeye başladığını söyledi.

Aşık Veysel Ona İlham Oldu
Kendisini Trakya’nın halk ozanı olarak nitelendiren Gül, Edirne’nin en işlek caddesi olan Saraçlar Caddesi’nde saz çalıp türkü söyleyerek geçimini sağlıyor. Uzunköprü ilçesi Türkobası köyünde eşiyle yaşamını sürdüren Gül, her gün Edirne merkeze sokaklarda saz çalıp türkü söylemek için geliyor.

Çocukluğundan beri sıkıntılı günler geçirdiğini, saz çalmaya rüyasında gördüğü Aşık Veysel sayesinde başladığı belirten Gül, "Sol gözüm hiç görmüyor. Sağ gözüm yüzde 20 görüyor. Yürümekte güçlük çekiyorum. Çocukken geçirdiğim bir kaza sonucu gözlerimi kaybetmişim. 12 yaşında İstanbul’da kimsesiz yaşamaya başladım. Bir sinemada işçi olarak başladım. Bir gece rüyamda rahmetli Aşık Veysel’i gördüm. Elinde saz vardı. Dedi ki bana, ‘Gel bakalım, otur’ dedi.

‘Oturdum. Nerelisin sen’ dedi.

‘Tekirdağlıyım’ dedim. ‘Trakya’dan bir halk ozanı çıkacak’ dedi.

Ben ‘Çıkmaz’ dedim. O, ‘Ben çıkacak dersem, çıkacak’ dedi.

Sabah 2 buçuk liraya bir saz aldım. O akşam sinema dağıldıktan sonra bana bir yetenek geldi. Aşık Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü çalmaya başladım. Hiç nota bilmiyordum. O gece bir güç Aşık Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü çalmama neden oldu. Sonra kahvelerde saz çalmaya başladım. Geçimimi sağlamaya başladım" dedi.

Kaynak: İHA