Washington'da Bahçeşehir Üniversitesinde Trump'ın Kudüs Kararı Masaya Yatırıldı

Bahçeşehir Üniversitesinin Washington’daki kampüsünde düzenlenen panelde uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını masaya yatırdı. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, "Kudüs kutsaldır, siyasi hesaplara kurban edilemez" dedi.

Washington'da Bahçeşehir Üniversitesinde Trump'ın Kudüs Kararı Masaya Yatırıldı
BAU Global bünyesinde yer alan Washington merkezli tarafsız düşünce kuruluşu Global Policy Institute (Küresel Politikalar Enstitüsü) tarafından düzenlenen panelde, konunun uzmanları ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını masaya yatırdı. Bahçeşehir Üniversitesinin Beyaz Saray’a komşu merkez kampüsünde gerçekleşen panelde ortak görüş, bu kararın Ortadoğu barışına hizmet etmeyeceği yönünde oldu. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, panelin açılışında yaptığı konuşmada ABD yönetiminin Kudüs kararını eleştirerek, Ortadoğu’daki barış çabalarına zarar verecek, milyonları derinden yaralayacak ve şiddeti körükleyecek böyle bir kararı dünyanın süper gücü olma iddiasındaki bir ülkeye yakıştıramadığını söyledi.

Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler için kutsal sayılan bu kadim kentin hiç kimsenin siyasi hesaplarına kurban edilemeyeceğini söyleyen Yücel, Kudüs’ün farklı renklerin bir arada kardeşçe yaşadığı bir geleceği hak ettiğini belirterek, herkesi bu uğurda sorumluluk almaya davet etti.

Panelde katılımcılara hitap eden BAU International Washington DC Üniversitesi Rektörü Sinem Vatanartıran ise, Başkan Trump’ın Kudüs kararının ABD’yi arabulucu ülke statüsünden çıkarıp taraf haline getirdiğini anlatarak, İsrail-Filistin sorununda kazanan ve kaybedenin olmadığı nihai bir çözüm için çalışmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Kendisi de bir Filistinli olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Direktörü Nihad Awad, Amerika’nın Filistin sorununda hiçbir zaman tarafsız bir tutum almadığından yakınarak, bunun sebebi olarak İsrail’in ABD kamuoyu üzerindeki etkisini gösterdi. Trump’ın iç siyasette çevresinin skandallarla çevrildiğini anlatan Awad, İsrail-Filistin sorunu hakkında neredeyse hiçbir bilgisi olmayan ABD Başkanı’nın bu hamlesinin tamamen iç siyasete dönük olduğunu söyledi.

Awad, “Başkan Trump kendisine ait olmayan Kudüs’ü kimseye verme hakkına sahip değil, ancak çok istiyorsa kendisine ait olan Trump Tower’ı İsrail’e verebilir” dedi.

BAU International Üniversitesi öğretim üyelerinden Rosalind Rothwell ve GPI araştırmacısı Martin Sieff de sunumunda İsrail-Filistin sorununun köklerine değinerek, Kudüs’ün tarihsel statüsü hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Böylesine tehlikeli bir kararı aldığı için ABD yönetimini eleştiren Amerikalı uzmanlar, bir an önce temkinli ve dengeli bir dış politika çizgisine dönülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Moderatörlüğünü GPI Başkanı Paolo von Schirach’ın üstlendiği panele düşünce kuruluşları ve üniversitelerden uzmanlar ile basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.
Kaynak: İHA