Türkiye-Belarus İnovasyon Forumu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'Ülke ekonomimizi doğrudan hedef alan manipülasyonlara rağmen, Türkiye yatırım yapılabilir, istikrarlı, güçlü sanayi sektörlerine sahip, güven veren bir ülkedir' 'Türkiye Belarus arasındaki ekonomik ilişkilerin, karşılıklı olarak bir şeyler alıp satmanın çok ötesinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, ülkelerimizin sahip olduğu potansiyel, bizler için çok daha fazla fırsatlar barındırmaktadır'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ekonomiyi doğrudan hedef alan manipülasyonlara rağmen, Türkiye'nin yatırım yapılabilir, istikrarlı, güçlü sanayi sektörlerine sahip, güven veren bir ülke olduğunu söyledi.

Özlü, Belarus'un başkenti Minsk’te düzenlenen Türkiye-Belarus İnovasyon Formu’nda bir konuşma gerçekleştirdi. Belarus’un bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan Özlü, gerek üst düzeydeki siyasi diyaloglar, gerekse iki ülke arasında imzalanan çok sayıdaki anlaşmanın TürkiyeBelarus dostluğunu geleceğe taşıyacağını ifade etti.

Türk girişimcilerin Belarus’taki yatırım hacminin 1,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Özlü, “Türkiye ve Belarus arasındaki 600 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin, kısa zamanda 1 milyar dolara ulaşmaması için hiçbir neden yoktur.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belarus’a geçen yıl yaptığı ziyaretin Türkiye’nin Belarus'a olan ilgisinin göstergesi olduğuna işaret eden Özlü, “Yaklaşık 100 bin Müslüman’ın bulunduğu Belarus, farklı köken ve inanca sahip insanların barış içinde yaşadığı bir ülkedir. Belarus’un bu vasfının, tüm dünya ülkelerine örnek olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin hem kendi coğrafyasında, hem de dünyada yükselen bir yıldız olduğunu söyleyen Özlü, “Ülkemiz artık dünya standartlarında küresel rekabet gücü olan, güçlü sektörlere sahiptir. Birkaç gün önce açıklanan 2017 yılı üçüncü çeyrek büyüme oranımız, yüzde 11,1 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran, dünya ülkeleri arasındaki en yüksek büyüme rakamıdır. Bizi en çok memnun eden husus ise ülkemizdeki büyümenin motorunun sanayi ve özel sektör yatırımları olmasıdır. Ülke ekonomimizi doğrudan hedef alan manipülasyonlara rağmen, Türkiye yatırım yapılabilir, istikrarlı, güçlü sanayi sektörlerine sahip, güven veren bir ülkedir.” şeklinde konuştu.

Bir yandan dünya çapında mega yatırımlara imza atarken, diğer yandan Ar-Ge, inovasyon ve tasarımda da dikkati çekici mesafeler alındığını anlatan Özlü, sanayi politikalarının temeline teknolojiyi ve Ar-Ge’yi koyduklarını aktardı. Özlü, hem devletin hem de iş dünyasının ciddi bir sektörel birikim ve tecrübeyle 2023 hedeflerine kilitlendiğini kaydetti.

Neredeyse tüm alanlarda, Belarus ile Türkiye arasında ikili anlaşmalar bulunduğunu hatırlatan Özlü, "Biz, TürkiyeBelarus arasındaki ekonomik ilişkilerin, karşılıklı olarak bir şeyler alıp satmanın çok ötesinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, ülkelerimizin sahip olduğu potansiyel, bizler için çok daha fazla fırsatlar barındırmaktadır. Özellikle sanayi ve üretim alanındaki iş birliğimizi, daha da geliştirmenin mümkün olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: AA