Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Eski Başkanı İsmail Ruhlukürkçü Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘binaların 5 artı 1 esasına göre yapılması’ talimatının ardından başlayan ’kimlikli kentler’ çalışmasını değerlendiren Mimarlar Odası Kayseri Şubesi eski Başkanı İsmail Ruhlukürkçü, "Bu sürecin içerisinde yer almaktan onur duyacağız" dedi.

Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Eski Başkanı İsmail Ruhlukürkçü Açıklaması
Bu çalışmanın çok doğru bir yaklaşım olduğunu kaydeden Mimarlar Odası Kayseri Şubesi eski Başkanı İsmail Ruhlukürkçü, "Kimlikli kentler başlığı altında şehrim 2023 isimli bir çalışma açığa çıkmış bulunmaktadır. Bu çok doğru bir yaklaşım. Bu yaklaşım Cumhurbaşkanımızın, Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile yürüttüğü bir projenin daha az katlı yapıların şehrin gündeminde yer almasıyla alakalı çalışmanın bir ürünüdür. Açıklamadan anladığımız üzere, belirli bir kurul oluşturularak bütün şehirlerde akademisyenler ve ilgili meslek odaları ile yürütülecek bir çalışmadan ve şehirdeki insanların bu çalışmanın içerisinde yer alacağı bütün şehirleri kapsayan bir çalışma yürütülecek ve kamuoyu bu çalışmanın içerisine çekilecek. Açıklamada benim önemli gördüğü yer, milli mimari bir dilin olmasıdır. Mimarlık akademisyenleri olarak ve serbest piyasada çalışmaya devam eden birisi olarak bu bizim dikkatimizi fazlasıyla celbeden bir konudur. Aslında büyük bir medeniyet inşasından söz edilen ve günümüzde insanların diline pelesenk olarak yapışmış medeniyet kavramının içini dolduracak bir kelimeler deyiminden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

’Milli, mimari akım’ lafının basit bir kelime olmadığını kaydeden Ruhlukürkçü, "Aslında AK Parti iktidarı ile başlaması gereken ve kültürel hayatımızın en önemli başlangıç noktalarından birisini teşkil eden, mekan ilişkisini medeniyet ve kültür bazında Türkiye gündemine oturtmak için çok geç kalınmış bir çalışma diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın başlattığı bu daha az katlı yapılarla kimlikli kentler çalışması, deyim olarak mimarlarında çok hoşuna giden ve medeniyetin başlıca unsuru olan mekan algısını milli ve yerli bir mimari akımla oluşturabilme gayreti için bu sürecin içerisinde yer almaktan onur duyacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA