Kazakistan'da Kömür Madenlerinde Grev

Karaganda eyaletinde yaklaşık 600 madenci 4 gündür yer altında grevde.

Kazakistan’ın Karaganda eyaletindeki kömür madenlerinde yaklaşık 600 madenci, maaşlarının artırılması talebiyle 4 gündür grev yapıyor.

Karaganda Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Arcelor Mittal Temirtau şirketine ait 4 kömür madeninde çalışan yaklaşık 600 madencinin pazartesi gününden bu yana yer altındaki ocaklarda grev yaptığı belirtildi.

Vali Erlan Koşanov’un ocaklara inerek madencilerle bir araya geldiği ve şirket yetkilileriyle de görüştüğü ifade edilen açıklamada, şirketin, ocaklardan çıkmaları durumunda madencilerle görüşmeyi kabul ettiği bildirildi.

Koşanov, sorunun çözümü için Başbakan Bakıtcan Sagintayev ve şirket Başkanı Lakshmi Mittal ile de telefon görüşmesi yaptı.

Şirketten yapılan açıklamada da yer altındaki madencilere sürekli sıcak yemek, ışık sistemi sağlandığı, sağlık görevlilerinin de 24 saat çalıştığı kaydedildi.

Yerel basındaki haberlerde ise şirketin, grevin yasa dışı olarak tanımlanması için mahkemeye başvurduğu ileri sürüldü.

Kazakistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Tamara Duysenova, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, madencilerin maaşlarının yüzde 100 artırılmasını talep ettiğini belirtmişti.
Kaynak: AA