İKÇÜ'den İhraç Edilen Akademisyenlerin FETÖ Davası

Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) akademisyenlerine yönelik yapılan FETÖ/PDY soruşturmasının ardından tutuklanan eski Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal ile ’üniversite imamı’ olarak bilinen Adem Fidan’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuksuz 28 sanığın, ’silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davada tanıklar dinlendi. Gizli tanık ’Garson’ savcılığa verdiği listede, örgütün emniyet yapılanmasındaki 4 bin 700 mahrem imamın listesinin olduğunu söyledi.

İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün 3. duruşmaya tutuklu yargılanan 19 sanık, tutuksuz yargılanan 7 sanık, sanık avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Mustafa Çavuş ve Mahmut Aragül’ün duruşmaya katılmadığı görüldü.

Mahkeme başkanı, gelen raporları okuduktan sonra tanık dinlemelerine geçti. SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile başka bir ortamdan sesi ve görüntüsü belli olmayacak şekilde dinlenen gizli tanık ’Garson’, "18 Nisan 2017’de Ankara’da savcılığa verdiğim ifadede, emniyet yapılanmasının mahrem imamı olan 4 bin 700 kişinin listesini verdim. Bunlardan yaklaşık yüz kişiyi tanıyorum. Ben de bu yapının bir zamanlar içerisindeydim" dedi.

Mahkeme başkanı gizli tanık ’Garson’a, verdiğim mahrem imam listesinde görülmekte olan dosyada yargılanan Mustafa Çavuş ve Mahmut Aragül’ün olduğunu, bu şahısları tanıyıp tanımadığını sordu. Gizli tanık, bahse geçen kişileri tanımadığını söyledi.

Mahkeme başkanı, gizli tanığın verdiği mahrem imam listesinde bulunan tutuksuz sanıklar Mustafa Çavuş ve Mahmut Aragül hakkında iddiaları soracağını ancak tutuksuz sanıkların duruşmaya katılmadığının görüldüğünü söyledi.

Tanık olarak dinlenen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde bilgi işlem uzmanı olarak görev yapan M.F.A. ise, kuruma ilk başladığında sanıklardan İsmail Ayvalık’ın telefonla arayarak tanışmak istediğini, yanına gittiğinde kendisini dini sohbetlerin yapıldığı ev toplantılarına davet ettiğini, ancak kendisinin bunu kabul etmediğini, bütün ısrarlarına rağmen davetine gitmediğini söyledi.

Tanık A.S. ise, sanıklardan Adem Fidan’ı Asım olarak bildiğini, kendilerine ’Menemen imamı’ olarak tanıtıldığını, Adem Fidan’ın kendilerinden gelerek yurda para karşılığı olmadan asansör yapılması için teklifte bulunduğunu, ancak ağabeyi ile birlikte bu teklifi reddettiklerini söyledi.

Mahkeme başkanı ByLock içerikleri gelen 5 sanığa, ByLock içeriklerini sordu. Sanıklar, ByLock kullanmadıklarını, ByLock içeriklerini kabul etmediklerini söyledi.



2 kişinin tutuklanmasını talep etti

Duruşma savcısı verdiği mütalaasında, tutuksuz sanıklar Mustafa Çavuş ve Mahmur Aragül’ün duruşmayı takip etmediklerini, gizli tanık ’Garson’un verdiği mahrem imam listesinde yer aldıkları görüldüğü, sanıkların duruşmaya mazeret göstermeksizin kaçmaları dikkate alındığında tutuksuz sanıklar Mustafa Çavuş ve Mahmur Aragül hakkında yakalama kararı çıkartılması ve tutuklanmalarını, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti. Mahkeme başkanı daha sonra sanıklara ve sanık avukatlarına tutuklama incelemesine yönelik söz verdi. Sanıklar tahliye taleplerinde bulundu. Mahkeme heyeti daha sonra öğle arası verirken duruşma öğlenden sonra devam edecek.

Davanın geçmişi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, polis tarafından 12 Ağustos 2016’da, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik operasyon düzenlendi.

Operasyonda ’üniversite imamı’ olarak bilinen Adem Fidan ile birlikte, hakkında yakalama kararı bulunan 44 kişiden 40 kişi gözaltına alındı. Aralarında Prof. Dr. Tancan Uysal, Prof. Dr. Recep Sütçü, Prof. Dr. Şerafettin Karaca, Doç. Dr. Salih Yılmaz ile Adem Fidan’ın da bulunduğu 29 şüpheli tutuklanırken, 11 şüpheli adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz, FETÖ/PDY üyesi oldukları ileri sürülen, örgütün haberleşme programları ’ByLock’, ’Turkuaz’ ve ’Coverme’ kullandıkları belirtilen 29 tutuklu sanık hakkında, ’silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

Yargılama sırasında 9 sanık tahliye edildi. Bir tutuklu sanığın dosyası da dosyadan ayrıldı. Dosyada 28 sanık bulunurken, 9’u tutuksuz 19’u tutuklu yargılanmaya devam etti.
Kaynak: İHA